Webnoviny - Rôzne

Prešovská SAD kúpila desať nových autobusov

Desať nových autobusov typu Crossway za 1,7 mil. € kúpila spoločnosť SAD, a. s. Prešov. Autobusy malú dĺžku 10,5 metra, sú kratšie, ako nakupovala dopravná spoločnosť predtým, čím reaguje na 11-percentný pokles cestujúcich od začiatku roka.

(WEBNOVINY) – Nové autobusy majú kapacitu 41 miest na sedenie a 33 miest na státie, budú jazdiť na všetkých linkách, kde spoločnosť poskytuje prímestskú prepravu vo verejnom záujme. Kratšie vozidlá budú pre dopravcov znamenať aj šetrenie nafty.

Ako informoval predseda predstavenstva SAD Prešov Milan Žipaj, nejde o prvú investíciu do nových autobusov v tomto roku. Vo februári kúpili desať autobusov dlhých 12 metrov. V tomto roku tak do nových autobusov investovali už 3,6 mil. €. Výberové konanie si spoločnosť robila sama ešte v minulom roku. V marci štyri dopravné spoločnosti vrátane prešovskej podpísali s Prešovským samosprávnym krajom dohodu na desať rokov o dotáciách do prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme. Je v nej aj záväzok dopravcov obnoviť do roku 2018 svoj vozový park a dohoda na spoločnom výberovom konaní na kúpu vozidiel.

Prešovská SAD sa zaviazala, že do stanoveného termínu kúpi 120 nových autobusov. Z tejto dohody v tomto roku splnila prvých 20 kusov. Najbližšiu investíciu plánuje uskutočniť vo februári budúceho roka. Vtedy už bude nakupovať na základe dohody o spoločnej obchodnej súťaži.

Ako uviedla ekonómka firmy Oľga Ištvanová, výška nákladov prešovskej SAD v prímestskej doprave za prvých deväť mesiacov je 1,44 € na kilometer. Za rovnaké obdobie prešovský dopravca prepravil 10,837 mil. osôb a vykazuje 9, 9 mil. najazdených kilometrov. Celkový objem tržieb od začiatku roka predstavuje 6,3 mil. € za všetky typy dopráv. Svojimi aktivitami spoločnosť dosiahla hospodársky výsledok 256 945 €, ktorý vytvára dostatočné zdroje na krytie povinných platieb, odvodov, lízingových splátok a iných pohľadávok.

Samosprávny kraj poskytol od začiatku roka prešovskej dopravnej spoločnosti na vykrytie strát výkonov vo verejnom záujme 3,3 mil. €. Spoločnosť pri poklese cestujúcich od začiatku roka riešila výpadok v tržbách dočasným pozastavením niektorých medzinárodných liniek.

SAD Prešov zamestnáva 357 pracovníkov, z tohto je 259 vodičov. Priemerná hrubá mzda vodičov je 684 €, predstavuje to 6-percentný nárast oproti minulému roku, čím sa firme podarilo splniť aj podmienky vyššej kolektívnej zmluvy.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM