Správy

Prešovská radnica sa obracia na ľudí: Dôležité upozornenie o ovzduší v meste!

Prešovská radnica prišla s dôležitým oznamom pre obyvateľov. Týka sa ovzdušia na území mesta a jeho okolia. Prečítajte si aj odporúčania magistrátu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská radnica sa obracia na ľudí: Dôležité upozornenie o ovzduší v meste!
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešovská radnica v utorok vydala upozornenie, že v ovzduší na území mesta a jeho okolia boli zaznamenané zvýšené koncentrácie prachových častíc. Tlačový referent Milan Grejták informoval, že okrem nepriaznivých poveternostných podmienok prispieva k znečisteniu ovzdušia doprava a hlavne lokálne vykurovanie budov, vrátane rodinných domov, tuhými palivami.

Zvážte cestovanie autami

„Žiadame fyzické a právnické osoby, aby pri prevádzkovaní spaľovacích zariadení na spaľovanie pevného paliva (pece, kotly, kozuby) používali iba na to určené palivo. Spaľovanie odpadu v domácom prostredí je zakázané. V prípade, ak lokálne kúreniská a lokálne kotolne majú možnosť vykurovania zemným plynom, je vhodné tento spôsob kúrenia aspoň dočasne uprednostniť. Je žiaduce zvážiť aj cestovanie individuálnou automobilovou dopravou,“ povedal Grejták.

V otvorenej výzve uvádza, že zvýšené koncentrácie prachových častíc majú nepriaznivé účinky na ľudské zdravie, ako je podráždenie horných dýchacích ciest s kašľom a kýchaním a podráždenie očných spojiviek.

Odporúčania

„Odporúčame obmedziť vetranie v čase inverzie (hlavne v podvečerných hodinách) i pohyb vo vonkajšom prostredí, hlavne deťom, starším a chorým ľudom. Trvanie nepriaznivého stavu sa podľa upozornenia Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Bratislava predpokladá do zlepšenia poveternostných podmienok,“ zakončil Grejták.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM