Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovská fotografka o cvakaní svadieb: Prečo nerada fotí zaľúbencov pri Neptúnovej fontáne?

Viki Olejárová z Prešova fotí mladomanželov a o tejto práci okrem iného hovorí, že je to obrovská zodpovednosť. Ten deň sa totiž už nikdy nezopakuje. Na konte už má desiatky svadieb, stále však pociťuje stres. Prezradila oveľa viac, dočítať sa o tom môžete v našom rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská fotografka o cvakaní svadieb: Prečo nerada fotí zaľúbencov pri Neptúnovej fontáne?
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovčanka Viki Olejárová multitalentom doslova prekvitá. Tentoraz v rozhovore o fotografovaní mladomanželov prezradila, ktoré vety fotograf nerád počuje a prečo nerada fotí zaľúbencov pri Neptúnovej fontáne. Hovorí, že netradičné požiadavky neeviduje, skôr má jednu ona sama. Viac v článku.

Kde a čo ste študovali?

Študovala som Obchodnú akadémiu ale v štvrtom ročníku som zistila, že zo mňa účtovníčka nikdy nebude a v rovnaký čas som začala podliehať kúzlu fotografie. Celé štúdium ma to ťahalo skôr do umeleckejšej školy. Takže po maturite som nastúpila na ŠÚV v Košiciach kde som ďalšie 4 roky študovala fotografiu. Bola som síce v triede najstaršia ale bez problémov som zapadla. No a potom ma čakala ďalšia maturita a ďalšia stužková.

Takže od kedy sa vlastne venujete práci fotografa?

Prakticky hneď počas štúdia. Vtedy sa mi už začali ozývať dievčatá s prosbou o portréty a akty pre svojich priateľov.

Čo všetko fotíte?

Všetko čo ma zaujme a je jedno či je to štylizovaná fotografia kde premýšľam nad kompozíciou, svetlom a podobne, alebo či je to len okamih života , ktorý práve pri mne prebieha a nikdy sa nezopakuje.

Dá sa zrátať, koľko svadieb máte už na svojom konte?

Desiatky, presnejšie plný harddisk.

Na akých najnetradičnejších miestach sa chceli manželské páry fotiť?

Mala som čo robiť na hradných múroch.

A aké sú obľúbené miesta pre fotenie zaľúbených párov v Prešove a okolí?

Väčšinou to nechávajú na mňa. Ale zhodneme sa na miestach skôr za mestom – polia, lúky, hrady, jazerá. Som rada, že pri Neptúnovej fontáne som musela fotiť iba raz.

Prečo?

Pretože som videla už tisíce fotiek pri tejto fontáne a nepríde mi to veľmi nápadité. A čo sa mi na tom najviac nepáči sú zvedaví okoloidúci a MHD v pozadí.

Je niečo, na čo si páry najviac potrpia?

Na rýchlosť fotenia (smiech). Ale vážne – čas na líčenie sa nedá zredukovať, ani účes sa nespraví skôr ako na skúške, potom sa dlhú chvíľu hľadá závoj, potom ženích a keď už sme konečne na mieste tak zistíme, že nemáme obrúčky alebo kyticu. No a keď už začneme fotenie portrétov, z mojich požadovaných 2 hodín je nakoniec 30 minút lebo čas obradu tiež nevieme posunúť. Fúúúú.

Pamätáte sa na svoju prvú svadbu? Nemali ste pri premiére stres?

Mala a mám stále. Je to obrovská zodpovednosť, pretože ten deň sa už nikdy nezopakuje. Ale na prvej svadbe som fotila s kamarátom ako druhý fotograf.

Je to náročný chlebíček? Koľko trvá upravovanie fotiek?

Náročný je ten samotný deň kedy som v strehu a na nohách aj 18 hodín. Pri upravovaní je zase náročné sedieť dni a noci za počítačom. Presný čas neviem povedať ale na úpravu celodennej svadby si nechávam tak tri týždne.

Stretli ste aj s nejakými netradičnými predstavami párov? Aké požiadavky snúbencov boli najviac prekvapivé?

Zatiaľ sa žiadny extrém nekonal. Skôr moja požiadavka, že nebudem jesť rezeň na svadobné menu je pre mnohých prekvapivá. Nie, nie som až tak fajnová, len 18 rokov vegetariánka.

S akými pármi sa vám najlepšie spolupracuje?

So všetkými, ktorí sa neberú preto, lebo musia.

A ako vyzerá také svadobné fotenie? Aký je priebeh a koľko približne trvá?

Nakoniec si to všetci užívame, páry sa po pár minútach uvoľnia a fotky majú príjemnú atmosféru – zatiaľ som mala len kladné ohlasy.

Fotili ste aj nejaké známe tváre z nášho okresu?

Tak napríklad som svadbu fotila Miškovi Brandysovi – muzikant, hrá na husle a gitaru s Katkou Koščovou a tiež s kapelou Hrdza alebo napríklad aj Lukášovi Hirkovi – tiež muzikant a spevák v kapele 30tri.

Čo fotograf nerád počuje?

Rýchlo – My sa neradi fotíme – Vyzerám otrasne – Už nemáme čas na fotky – Posledný záber a ideme – Bože, aké mám tučné ruky – Končíme, vytkla som si nohu.

A čo fotografujete najradšej?

Svojho psa, ktorý sa volá Jazz – hudobný pes. Je to môj obľúbený model, vždy sa tvári prirodzene a nestrácame čas s mejkapom. Vďaka jeho fotogenickosti som dokázala nazbierať dostatočne veľké množstvo záberov a usporiadať krásnu záhradnú výstavu za prítomnosti modela s veľkou mašľou.

Mohlo by vás zaujímať:

Zaľúbenci v Prešove si na sobáš vybrali nevšedné miesto: Svadba vo výške 265 metrov nad morom!

Keď láska nepozná hranice: Aha, akí exotickí zaľúbenci mali svadbu v Prešove!

foto: archív vo

Fotografka z Prešova: Mladomanželov fotila aj na hradných múroch!
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM