Správy

Prešovom rezonuje petícia: Žiada ODSTRÁNENIE Pamätníka osloboditeľom z centra mesta

Podpísať sa dá aj online, spravilo tak vyše 530 signatárov. Iniciátorom akcie je hudobník kapely Chiki liki tua Martin Višňovský.

Ilustračný obrázok k článku Prešovom rezonuje petícia: Žiada ODSTRÁNENIE Pamätníka osloboditeľom z centra mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Na koncerte pre Ukrajinu predniesol basgitarista a hudobník Martin Višňovský prejav, ktorý vzbudil pozornosť. Rozhodol sa, že 30 rokov po odchode ruských vojsk je kvôli situácii u našich ukrajinských susedov čas zdvihnúť hlavu hore a pozrieť sa okolo seba. Spustil preto petíciu so žiadosťou odstrániť Pamätník osloboditeľov z hlavného mestského parku.

„Rozhodol som sa ako občan mesta zorganizovať petíciu za okamžité odstránenie Pamätníka osloboditeľov z hlavného mestského parku a jeho premiestnenie na vhodné miesto na vojenskom cintoríne v Prešove,“ uviedol v prejave. Podpísať sa dá aj online, spravilo tak už vyše 530 signatárov.

Zaslúžia si obdiv

Višňovský však zdôraznil, že v žiadnom prípade nemá ísť o urážku padlých vojakov pri oslobodzovaní mesta a východnej Európy od nacistov. „Za to si zaslúžia náš obdiv a vďaku, ale oslobodenie s nápisom bratská pomoc by malo byť nezištné, má priniesť priateľským národom slobodu, uznanie ich práva na sebaurčenie a nie okupáciu, stavanie berlínskych múrov a plotov z ostnatého drôtu,“ vysvetlil Višňovský.

Ste za odstránenie Pamätníka osloboditeľom z Hlavnej ulice v Prešove?

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Nevie si však predstaviť, že ukrajinskí spoluobčania vidia dennodenne našu neschopnosť postaviť sa týmto propagandistickým symbolom moci. „Choďte si ten pamätník niekedy pozrieť detailne,“ odkázal.

Symboly režimu

Višňovskému ide o zbavenie sa v Prešove symbolov komunistického režimu, ktorý na dosiahnutie svojich cieľov neváhal páchať zločiny, umožňoval ich beztrestné páchanie a poskytoval neoprávnené výhody a ochranu tým, ktorí sa na zločinoch a perzekúciách podieľali.

„Občania mesta, stačí podpis a 6. apríla 2022 na mestskom zastupiteľstve budeme vidieť, ktorí poslanci mesta túto agresívnu ruskú okupáciu odsudzujú a ktorým je osud domovskej krajiny našich ukrajinských spoluobčanov ľahostajný,“ dodal na záver. Tento krok však má aj mnohé negatívne ohlasy, viacerí Prešovčania s týmto krokom nesúhlasia a považujú to za nezmysel.

A ako ste na tom vy? Vyjadrite svoj názor v našej ankete.

archívne foto

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM