Michala Halásová Správy

Prešovčania ako psíčkari: V meste je vyše 3 000 psov, aké plemená sú v obľube?

Nie nadarmo sa hovorí, že pes je najlepším priateľom človeka. Málokto totiž vie opätovať lásku tak nezištne a úprimne, ako to malé chlpaté stvorenie. Štvornohých kamarátov milujú aj Prešovčania.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania ako psíčkari: V meste je vyše 3 000 psov, aké plemená sú v obľube?
Zdroj: Dnes24.sk

Lásku Prešovčanov ku psíkom dokazujú aj čísla mestskej evidencie. V Prešove totiž pripadá na každého 27-meho občana jeden psík. V meste je aktuálne k dnešnému dňu chovaných až 3 209 psov. Celkovo je v meste chovaných približne 200 plemien, najviac je krížencov (660), potom nasleduje Nemecký ovčiak (318), Yorkshirský teriér (274) a Labradorský retriever (139). Zoznam uzatvárajú menej známe rasy, napr. Perro de Presa Canario, Bandog či Alpský jazvečíkovitý durič.

Zoznam psov

Je to už viac ako rok, čo majú Prešovčania možnosť nahliadnuť do zoznamu psov chovaných na území mesta, ktorý sa nachádza na stránke mesta. Bezprostredne po zavedení tejto služby sa počet prihlásených psov zvýšil v priemere o viac ako päťsto. „Zvýšenie počtu prihlásených psov potvrdzuje správnosť rozhodnutia, zvýšenie transparentnosti, ale aj zvýšenie korektnosti voči svojim spoluobčanom,“ uviedol primátor Pavel Hagyari.

Zoznam obsahuje údaje o adrese, kde je pes chovaný, číslo známky, rasu a farbu. Informácie o evidovaných psíkoch sú zverejňované automaticky z informačného systému mestského úradu a sú aktualizované denne. „Zoznam vychádza z evidencie prihlásených psov v zmysle zákona č. 282/2002 Z. z. , ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Týmto krokom chcela pred viac ako rokom radnica podporiť vyššiu informovanosť obyvateľov o tom, v ktorých lokalitách je najväčší počet psov, zvýšiť zodpovednosť chovateľov a neposlednom rade zvýšiť aj verejnú kontrolu,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Pes musí byť zaevidovaný

V prípade, že majiteľ psa si svoje povinnosti voči mestu splní, do zoznamu psov budú následne doplnené zverejnené údaje, teda adresa, na ktorej je pes prihlásený a rasa psa. K začiatku júla činila daň za psa 76 945 eur. Každý pes, ktorý je držaný na území mesta viac ako 90 dní, musí byť zaevidovaný, ak šteniatko psa dovŕši vek troch mesiacov, je ho potrebné prihlásiť do evidencie. Pes sa eviduje na mestskom úrade v Kancelárii prvého kontaktu na Jarkovej ulici.

Veľkou mierou pri doplňovaní a spresňovaní evidencie psov prispievajú aj obyvatelia mesta. „Majitelia psov po splnení si daňovej povinnosti obdržia pomôcky na zneškodňovanie exkrementov, občan si po preukázaní sa dokladu o zaplatení dane z úradu odnesie jedno balenie vreciek na psie exkrementy (500 kusov) a ako doplnok k tomu 2 balenia rukavíc (100 kusov),“u­presnila hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM