Ľubomír Hudačko Správy Správy

Prešovčania pôsobiaci v hlavnom meste otvorene: 10 vecí, ktoré nám v Prešove v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!

Hoci sa narodili v metropole Šariša, za prácou alebo štúdiom odišli do Bratislavy. Mnohí Prešovčania opúšťajú naše mesto a aj keď ich srdce zostáva doma, nemenili by. Pozrite sa, čo im najviac chýba v Prešove a našli to práve v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania pôsobiaci v hlavnom meste otvorene: 10 vecí, ktoré nám v Prešove v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!
Zdroj: Dnes24.sk

Možnosť vyššieho zárobku

V Prešove si podľa Zuzany (33) väčšinou nemáte šancu nájsť prácu, ktorá by vás aj bavila a hlavne aj dobre uživila. „Som si vedomá toho, že doma sú aj lacnejšie ceny bytov a potravín, ale faktom je, že v Bratislave je oveľa vyššia možnosť dobre si zarobiť. Samozrejme, musíte byť už vo dvojici, aby ste nájom splácali bez ťažkostí. Dve výplaty sú veľká pomoc, kto sem príde sám ako prst, má väčší problém,“ hovorí.

Kamaráti držia spolu

Je to paradox, ale v Prešove mala Dominika (28) podľa svojich slov málo kamarátov. „Možno to bolo tým, že som bola jedináčikom. Odchodom do hlavného mesta som zistila, že je tu poriadna vetva východniarov a teda aj šanca počuť svoje obľúbené šarišské nárečie. A všetci držíme spolu, keďže je nás predsa len menej ako domácich. Keď sa hovorí o tom, že Bratislava na sviatky ostane poloprázdna, je to skutočne tak. Niekedy si ani neviete predstaviť, ako sa taká diaľka od domova razom zmení na metropolu šarištiny,“ zasmiala sa.

Šanca vidieť hviezdy

V Prešove nie je podľa Dušana (29) málo možností vidieť známe tváre zo spoločenského života, ale Bratislava je v tomto smere predsa len na vyššej úrovni. „Tu vám príde Rammstein či ďalšie skvelé nielen hudobné kapacity. Ozaj človek pricestuje sem len raz a potom už mu stačí len doraziť pod pódium. Kdežto, keď som sledoval z domu, ako do hlavného mesta prichádzajú vystupovať rôzne hviezdy, bolo mi smutno. Teraz som spokojný a už za nimi takto cestovať nemusím,“ vysvetlil svoje skúsenosti.

Blízko ďalšej metropoly

Najbližšie dve hlavné mesta v Európe pri sebe sú Bratislava a hneď vedľa je Viedeň. A teda nemáte problém vybrať sa do rakúskej metropoly a zažiť niečo nové, čo na východe Slovenska nejestvuje. „Z hlavného mesta to máte ozaj na skok a nemusíte sa vracať domov na východ z výletu, stačí na ubytovňu ako ja, keďže už pôsobím tu. Typické špeciality Rakúšanov sú lákadlom pre každého, hlavne na Vianoce a ani sa človek nenadrie na to, aby tam z Bratislavy dorazil,“ pridal svoj pohľad na situáciu v Bratislave Peter (41).

Viac pracovných možností

Hovorí sa, že ten, kto si prácu nájsť chce, tak si ju aj naozaj nájde. Potvrdujú to aj slová Šimona (40). „Napríklad v neďalekej Trnave zamestnajú do rôznych závodov naozaj hocikoho. A ak je chuť a možnosť, v Bratislave sa to dá tiež vo veľkej miere. Možno na začiatku to bude niečo, čo sa človeku nepáči, ale stále lepšie ako na východe. V Bratislave je vyššia úroveň a stačí byť pritom priebojným,“ vysvetľuje zaujímavosti.

Viac možností štúdia

Ostať doma ešte aj počas štúdia na vysokej škole nebolo podľa gusta Prešovčana Mareka (26): „Šiel som preto inde, aby som tie isté tváre ešte z čias základnej školy nevidel aj na výške. Otravovalo by ma to a preto som rád, že som zvolil hlavné mesto. Je tu aj viac možností štúdia a Univerzita Komenského je záruka dobrej pripravenosti na život. Odporúčam ju,“ uviedol.

Pre nadšencov športu

Dušan je aj fanúšikom športu a v Prešove mu veľmi chýbal hokej na vyššej úrovni. „Naši hokejisti sa dlhodobo potácajú v nižšej súťaži, čo v Bratislave neexistuje. Tu je možnosť vidieť KHL, tenisové exhibície alebo futbalové večierky. Niektorých som sa zúčastnil a bolo to veľmi príjemné. V Prešove sa organizuje máločo takéhoto podobného. Šport v Bratislave je niekde inde, na východe sa môžeme popýšiť hlavne hádzanármi, prípadne volejbalistmi a známe osobnosti po celom svete tam neuvidíte,“ dodal ďalej Dušan (29).

TV relácie a filmy

Pavol (34) sa považuje za ostýchavého človeka a nemá rád masu ľudí okolo seba. „Na druhej strane som však bol veľmi zvedavý, ako sa natáčajú filmy, či TV relácie. Vyskúšal som sa prihlásiť do komparzu a videl som, ako to funguje. To by ste v Prešove nemali možnosť vidieť. Môžete byť súčasťou natáčania ako ja, hoci iba niekde v rohu, ale bol to pekný zážitok. Možno niekedy naberiem odvahu aj účinkovať na viditeľnejšeom mieste,“ smeje sa.

Posedenie pri Dunaji

Dominika je aj študentkou a teda sa potrebuje čo najviac sústrediť. „Vhodné miesto na učenie je teda pri Dunaji, kde si človek v pokoji posedí a má k tomu aj pekný výhľad a prostredie. Torysa v Prešove príliš romantická nie je. Neskôr keď mám už po všetkom, rada sa okolo Dunaja prejdem s priateľom a spravíme si pekný romantický večer,“ uzavrela Dominika (28).

Hrad, Divadlo, Parlament

Peter (41) tiež uviedol, čo v Prešove ešte určite nemáme a v Bratislave áno. „Niežeby som bol fanúšik týchto inštitúcií, ale ak to sedí ako vhodné označenie toho, čo doma nemáme, tak sú to aj tieto tri možnosti. V Prešove vystúpite na Šarišský hrad vtedy, keď zájdete do susedného mesta Veľký Šariš, tu máte rovno Bratislavský a asi najznámejší na Slovensku. Takisto si môžete užiť divadlné predstavenie plné známych tvárí z televízie v SND a ak by ste mali chuť vyrobiť škandál, či zanadávať si pred parlamentom, aj to je vyplnenie voľnej chvíle práve pred touto inštitúciou,“ vysvetľuje s úsmevom.

Môže vás zaujímať:

Americkí turisti na návšteve nášho mesta: Živo reagovali na missku z Prešova a toto ich zaujalo najviac!

Keď sa v Prešove z ničoho nič zrodia vtipné momenty… Tri situácie z nášho mesta, z ktorých sa budete smiať

Mliečny bar, Automat… 5 legendárnych prevádzok zo socíku, ktoré sme navštevovali v Prešove

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM