Správy

Prešovčania, nie ste očkovaní? Od pondelka sa vás v práci týka POVINNÉ testovanie

Na pracoviskách bude od pondelka 29. novembra platiť režim OTP. Koho sa týka a ako sa bude postupovať?

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania, nie ste očkovaní? Od pondelka sa vás v práci týka POVINNÉ testovanie
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Po novom môžu vstúpiť na pracovisko od pondelka 29. novembra iba zamestnanci, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie Covid-19, sú proti ochoreniu zaočkovaní, alebo sa preukážu negatívnym testom nie starším ako sedem dní od odberu (OTP).

Nové pravidlá

Ostatní pracovníci sa budú musieť raz za sedem dní povinne na pracovisku otestovať.

Vyplýva to zo zverejneného manuálu ministerstva hospodárstva pre zamestnávateľov na vykonanie testovania zamestnancov. Ak bude výsledok testu pozitívny, musí ísť zamestnanec do karantény. Informácie o izolácii nájdete vo vyhláške ÚVZ SR č. 252.

Obmedzenie sa týka všetkých zamestnancov vrátane tých, ktorí pracujú na dohody o pracovnej činnosti, dohody o vykonaní práce, dohody o brigádnickej práci študenta či na zmluvy podľa Obchodného zákonníka.

Digitálny preukaz

Aby bola splnená podmienka vstupu na pracoviská iba v režime OTP, je zamestnávateľ podľa vyhlášky povinný vykonávať pravidelné kontroly. Potvrdenie o očkovaní, prekonaní ochorenia či testovaní je možné nahradiť digitálnym Covid preukazom EÚ.

Za plne zaočkovaných považuje vyhláška osoby, ktoré boli očkované jednodávkovou vakcínou pred viac ako tromi týždňami, u ktorých uplynuli od podania druhej dávky dvojdávkovej vakcíny minimálne dva týždne, alebo tí, ktorí dostali do 180 dní od prekonania ochorenia Covid –19 jednu dávku vakcíny. Platnosť očkovania je obmedzená do jedného roka od podania poslednej dávky vakcíny.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Tento režim by mal platiť do konca roka. „Na splnenie podmienky ´testovaní´, bude potrebný antigénový samotest nie starší ako sedem dní,“ povedal Sulík.

Skrátenie intervalu

Testovanie bude realizované priamo na pracovisku. Podľa Sulíka to nemusia kontrolovať zdravotníci, ale napríklad osoba určená zamestnávateľom.

Minister nevylúčil, že v prípade ďalšieho zhoršenia pandemickej situácie sa môže interval testovania skrátiť.

Testy budú zabezpečovať zamestnávatelia a ich cena by podľa uznesenia vlády mala byť obmedzená na päť eur. Opatrenie má podľa Sulíka zatiaľ platiť päť týždňov.

Na koho sa nevzťahuje

Náklady za testy preplatí ministerstvo hospodárstva jednorazovo za celých päť týždňov na základe žiadosti podanej zamestnávateľom v januári budúceho roka.

„Povinnosť zavedenia OTP režimu sa nebude vzťahovať na zamestnancov, ktorí na pracovisku alebo v iných priestoroch zamestnávateľa neprichádzajú do styku s inými osobami,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR na svojej stránke.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM