Webnoviny - Rôzne

Prešovčania nemali záujem o sčítacie hárky v rómskom jazyku

V Prešove sa vzdalo funkcie sčítacieho komisára 29 ľudí. Mesto ich mohlo okamžite nahradiť, lebo malo v rezerve 43 náhradníkov.

Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková (WEBNOVINY) – Ako informovala agentúru SITA vedúca Odboru služieb občanov Mestského úradu v Prešove Ľudmila Halečková, mesto malo vymenovaných 286 sčítacích komisárov.

Tí, ktorí sa vzdali, tak urobili ešte predtým, ako sa začali roznášať sčítacie hárky. Dôvody vo svojich žiadostiach neuvádzali. Halečková uviedla, že v problémových lokalitách s koncentráciou Rómov sa im nevzdal ani jeden sčítací komisár. Nehlásili ani žiadne konflikty s občanmi, ktorí by odmietali vyplniť sčítacie hárky. Ani na radnici neevidujú žiadnu oficiálnu sťažnosť súvisiacu so sčítaním obyvateľstva.

12 komisárov na jednú osadu

Halečková doplnila, že mesto má záujem, aby sčítací komisári sčítali čo najviac ľudí, z čoho plynú pre mesto podielové dane. Preto sčítacím komisárom vytvorili tzv. pomocné zoznamy, podľa ktorých si mohli porovnať sčítacie obvody, ktoré dostali od štatistického úradu. Tam, kde sa zistili rozdiely, mohli si dať údaje do súladu so skutočnosťou.

V Snine sa funkcie sčítacieho komisára vzdal z celkového počtu 67 komisárov iba jeden človek, a to z časových dôvodov. V Bardejove, Svidníku, Medzilaborciach, Veľkom Šariši, v Jarovniciach sa nevzdal funkcie ani jeden komisár. Ako uviedol vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Mestského úradu vo Svidníku Pavel Gojdič, ľudia sú motivovaní finančne, v meste je vysoká nezamestnanosť, robiť sčítacieho komisára je pre mnohých od volieb jediná možnosť privyrobiť si. „Vedeli, do čoho idú. Máme aj náhradníkov, ktorí sú nešťastní, že sa im neušiel ani takýto zárobok,“ povedal Gojdič.

Záujem o sčítacie hárky v inom ako v slovenskom jazyku bol v regiónoch s Rusínmi minimálny. Iba vo Svidníku použili menšie množstvo hárkov v rusínskom jazyku. O hárky v rómskom jazyku nebol vôbec záujem. Podľa starostu Jarovníc Flariána Giňu v obci majú 15 sčítacích komisárov, z toho 12 pre rómsku osadu, kde občanom pomáhajú vypisovať sčítacie hárky komisári, ktorých väčšina nevie po rómsky.

Podobná situácia je v na Poštárke v Bardejove, kde sčítacích komisárov robia sociálni pracovníci a ich asistenti. Sčítací komisári sa sťažujú, že v posledných dňoch sú občania znechutení spolitizovaním sčítania obyvateľov a množia sa prípady, keď odovzdávajú sčítacie hárky bez identifikátora, alebo vyčkávajú s ich odovzdaním.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM