Správy

Prešovčania, budeme platiť VYŠŠIE faktúry za mobilné služby? Ľudia podpisujú PETÍCIU proti zdražovaniu!

Stovky ľudí od dnešného rána podpísali petíciu, ktorá má pomôcť udržať konkurenčné prostredie na trhu mobilných operátorov.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania, budeme platiť VYŠŠIE faktúry za mobilné služby? Ľudia podpisujú PETÍCIU proti zdražovaniu!
Zdroj: pixabay.com

Jeho zhoršenie by totiž s vysokou pravdepodobnosťou znamenalo zvýšenie cien za mobilné služby. Ukazujú to skúsenosti z krajín, kde došlo k zániku štvrtého operátora. Tam stúpli ceny až o 27%. Zabrániť tomu má práve spomínaná petícia.

Štátny Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb vo svojej nedávnej analýze hovorí, že v krajinách, kde funguje narušiteľ trhu (maverick), platia zákazníci za telekomunikačné služby v priemere o 17–21% menej.

Na Slovensku je takýmto narušiteľom jednoznačne 4ka, ktorá prišla pred ôsmymi rokmi na trh s nízkymi cenami a najmä veľkými dátovými balíkmi či paušálmi. Výsledok: cena za 1GB dát klesla od jej vstupu na trh z 13,2 eura na 1 euro.

Otočky štátneho regulátora

Už o niekoľko dní plánuje štát vypísať nové výberové konanie na voľné frekvencie. Táto aukcia bude kľúčová práve pre najmladšieho hráča a jediného slovenského operátora.

Ten totiž nedisponuje frekvenciami, ktoré by mu umožnili pokrývať vlastnou sieťou aj vidiecke či málo obývané oblasti. Ak ich 4ka nezíska, bude aj naďalej odkázaná na svojich konkurentov, ktorí jej časť svojej siete prenajímajú.

Štátny regulátor pôvodne plánoval aukciu tak, že 4ke umožní získať aj frekvencie v pásme pod 1GHz, ktoré ako jediný operátor nemá. V lete ale urobil otočku a svoje plány zmenil. Podľa organizátorov petície tak hrozí, že v aukcii silnejší nadnárodní operátori s väčšími ziskami nováčika na trhu zvalcujú.

Nižšie ceny pre všetkých

„Teší nás podpora takého množstva ľudí na celom Slovensku. Táto petícia sa netýka iba zákazníkov 4ky. Z jej prítomnosti ťažia rovnako klienti konkurencie. Aj tá pod konkurenčným tlakom za ostatné roky znížila ceny,“ hovorí marketingový riaditeľ 4ky Roland Kyška.

Organizátori petície chcú získať min. 10-tisíc podpisov, aby sa ich pripomienkou musel Telekomunikačný úrad zaoberať. Podpísať ju je možné online TU alebo v predajniach MobilOnline a Digitall na celom Slovensku.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM