Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovčan v USA zažil chvíle, na ktoré nikdy nezabudne: Naháňal ho los!

Prešovčan Lukáš Pavlík žije v Kanade a zážitkov má na rozdávanie. Jeden z tých najzaujímavejších sa mu však "pošťastil" pri výlete do USA. Nohy musel vziať na plecia pred obrovským losom. Viac o tomto, ale aj iných zážitkoch, nám už porozprával sám.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan v USA zažil chvíle, na ktoré nikdy nezabudne: Naháňal ho los!
Zdroj: Dnes24.sk

Počasie sa v Kanade mení veľmi často, teploty tu skáču za deň zriedka aj o 30 stupňov. Je to kvôli vetru chinook veľmi známemu pre provinciu Alberta. Mesto Calgary, kde Lukáš pôsobí, je obrovské a častokrát sa stane, že človek stretne srnky, kojoty, v lete sysľov a zajace tam pobehujú každý deň. Nielen takto Prešovčan opisuje svoje dojmy z pôsobenia v Kanade, viac o skúsenostiach z tejto zaujímavej krajiny, ale aj o mrazivom zážitku z USA, sa dozviete v rozhovore.

Pracovali ste v zahraničí aj inde ako v Kanade?

V Prahe som počas strednej školy cez letné prázdniny pár dní umýval okná po školách (smiech). Bola to však skôr taká superkrátka brigáda. Predtým, počas základnej školy, som chodil do Švajčiarska za rodinou na prázdniny a tam som sa staral o švajčiarske kravy – Milky (smiech), ale to bolo len hobby nás detí z tamojšej bytovky chodiť pomáhať domácim farmárom. Takže vzhľadom na trvalý pracovný pomer som takto nepracoval inde. Študoval som leteckú fakultu odbor avionika a senzorika. Práca tu na stavbe bola pre mňa v prvých dňoch nočnou morou, keďže som mal panický strach z výšok a pracoval som na 17-tom poschodí zvonku.

Je vám za domovinou smutno?

Myslím si, že každému príde po čase smutno za jeho domovom, kde vyrastal. No pamätám si, keď som ako malý chlapec prišiel domov zo Švajčiarska, aký to bol vždy kultúrny šok, preto sa na to začínam pripravovať už teraz.

Pracujete sám, alebo ste zobrali so sebou niekoho z rodiny?

Nikoho z rodiny som so sebou nezobral.

Ako odlúčenie vnímate vy a ako rodina?

Verím, že pre rodinu to bolo ťažšie z hľadiska toho, že oni ostali vo svojom prostredí a ja som odcestoval do prostredia cudzieho, kde bolo všetko nové, úplne iné, kde som bol dostatočne zaneprázdnený poznávaním sveta vôkol mňa. Mám rád Prešov a chcem aspoň trošku takouto cestou motivovať Prešovčanov, aby cestovali.

Ako dlho ste už mimo Prešova?

Viac ako 9 mesiacov.

Je v Kanade krajšie ako v Prešove?

Porovnávať Kanadu so Slovenskom by bolo veľmi neférové. Kanada je 203-krát väčšia ako celé Slovensko, aj keď na mnohých miestach je riedko osídlená. Len jazero Winnipeg v provincii Manitoba má rozlohu polovice Slovenska. Skutočne sú to ťažko predstaviteľné vzdialenosti a rozlohy. Známy minule šiel na ryby do susednej provincie a to prešiel viac než tisíc kilometrov. Takže Kanada je kvôli svojej veľkosti veľmi rozmanitou krajinou. Pretou si myslím, že sa nedá porovnávať so Slovenskom. Určite má aj Slovensko čo turistom ponúknuť. A keď som miestnym ukazoval fotky z Tatier, tak boli veľmi milo prekvapení, že máme takéto krásne hory. Severná Amerika je iná ako Európa. Ale tak, ako človek nájde množstvo nádherných miest v Európe nájde ich aj tu aj všade inde na svete.

Stretli ste v Kanade aj známe tváre z TV? Z Kanady pochádza napríklad Jim Carrey…

Čítal som článok, že neďaleko Calgary natáča DiCaprio film The Revenant (2015), ale nebol som ho hľadať (smiech). A Jima Carreyho som tu nestretol. Asi preto, že odcestoval na Českého leva (smiech).

Skúste opísať prírodu a bežný obraz Kanady, ktorú máte k dispozícii…

Príroda je tu neopísateľne krásna. Asi hodinu a pol autom od nás sa nachádza najstarší národný park v Kanade a jeden z najväčších národných parkov na svete – Banff national park. Úplne ma jeho krása očarila od prvej chvíle. Nachádza sa v ňom množstvo jazier, divokých zvierat, vodopádov a ponúka veľa voľnočasových aktivít. Od letných hikeov, oddychu na jazere, hrania golfu, cez kempovanie, horolezectvo až po lyžovanie, lezenie po zamrznutých vodopádoch.

Počas pobytu v prírode je nutné byť opatrný?

Určite a pri väčších túrach mať so sebou bear spray, čo je slzný sprej proti medveďom, jedlo sa nesmie nechávať v stane alebo mimo stanu na zemi, len v aute, odpadky sa musia vyhadzovať do kontajnerov na to určených a všetci to aj dodržiavajú. Deň predtým ako sme v lete šli kempovať sa v tom istom kempe pohybovali dva medvede Grizzly. Preto mi príde celkom úsmevné, koľko strachu a paniky na Slovensku narobí malý maco, ktorý sa potuluje pri nejakom kontajneri v Tatrách.

Kanaďania iste taktiež milujú šport…

Cez ulicu máme dva verejné tenisové kurty, baseballové a futbalové ihrisko. V zime tu je veľa nekrytých klzísk pre verejnosť, kde chlapci hrajú hokej. V celom meste je minimálne 100 posilňovní a to fakt nepreháňam. Pri tomto fakte musím uviesť, že Calgary je obrovské mesto postavené na ploche 12× väčšej ako Prešov. Často žartujeme, že kto býva do 10 kilometrov je sused od vedľa. A keď sa chceme ísť zabaviť do centra, tak to máme ako z Prešova do Košíc. Calgary je taktiež veľmi slnečné mesto, ktoré ma najviac slnečných dní v roku spomedzi ostatných kanadských miest a tento rok je tu aj najteplejšia zima za posledných 10 rokov. Napriek tomu boli dni, keď teplota nevystúpila nad –20°C, pocitová bola –38°C. Taktiež sa tu teploty často striedajú. Pamätám si v septembri sme raz šli domov v krátkom tričku, v aute spustené okná, vonku 26°C. Druhý deň 0°C a začalo husto snežiť. V septembri!

Chcete ostať v zahraničí aj naďalej, alebo plánujete návrat?

Do Prešova určite prídem.

Odporúčali by ste aj ďalším Prešovčanom, aby šli pracovať do zahraničia?

Jednoznačne. Ak majú možnosť, nech idú, aj keď verím, že sa im bude z mesta lásky odchádzať ťažko. Je to neoceniteľná životná skúsenosť. Ak by mal niekto záujem práve o Kanadu tak onedlho sa bude otvárať kvóta pre rok 2015 pre Slovensko, kde žiadatelia môžu získať pracovné vízum na jeden kalendárny rok. Každý rok je pre SR vyčlenených plus-mínus 315 miest. Už len ten let z Európy je zážitok, pričom polovicu letu letíte nad Kanadou, nehovoriac o množstve skvelých ľudí, ktorých tu spoznáte, množstve prírodných krás, zážitkov atď.

Je ťažké zvyknúť si na inú kultúru, zvyky, časový posun?

Myslíte na to, že tu nevidieť korupciu na každom kroku, že ľudia si skôr pomáhajú ako naopak, že akákoľvek práca je tu patrične ocenená platom, ktorý je v porovnaní so slovenským ako sen, že väčšina ľudí je veľmi priateľská a človek sa tu cíti veľmi bezpečne? Nie, na to nie je vôbec ťažké si zvyknúť. Časový posun Calgary – Prešov, hlavné mesto sveta, je –8 hodín, na čo som si zvykal pár dní. Celkovo má Kanada 6 časových zón.

Aká je v Kanade daň a akí sú tam ľudia, resp. váš zamestnávateľ?

Vo všeobecnosti je to daň provinčná, ktorú si každá provincia, je ich pritom 10, upravuje podľa seba a tu v Alberte je jedna z najnižších a federálna daň. Tá je progresívna, takže čím viac zamestnanec zarobí, tým väčšie je následne jeho percento zdanenia. Ďalej je to tzv. GST daň z tovaru a služieb, ktorá je u nás známa ako DPH, pričom zaujímavosťou je, že ceny sú udávané bez tejto dane a následne pri platení napr. potravín je táto daň pripočítaná a predstavuje najčastejšie 5%.

Dá sa porovnať krása žien zo Slovenska, resp. hlavne z Prešova s Kanaďankami?

Z mojej skúsenosti viem, že všade sa nájdu krásne ženy. Napríklad, čo sa týka žien v Kanade, tak veľa z nich tu má tetovanie. Môžete tu stretnúť veľmi zaujímavé typy, na aké nie sme v Prešove zvyknutí, za čo Kanada vďačí veľkej rozmanitosti kultúr. Svoj domov tu našli milióny ľudí z celého sveta a tomu odpovedá aj pestrosť obyvateľstva. Čo, ale musím povedať je, že Kanaďanky sú veľmi zhovorčivé a priateľské ženy. Žiadne tie otázky typu: Poznáme sa?, práve naopak rady sa spoznávajú, zhovárajú a celkovo sú veľmi „easygoing“ a „open-mind“.

Čo v zahraničí vedia o Slovensku?

Veľakrát na odpoveď odkiaľ som spomenú Československo. V prvých dňoch sa mi stalo, že na benzínke sa ma spýtalo dievča za pultom odkiaľ som a keď som povedal, že zo Slovenska a spýtal sa jej, či vie, kde to je tak povedala: jasné, to je pri Chorvátsku, však? Ale celkovo ma Kanaďania väčšinou prekvapia ich znalosťami z geografie a to v dobrom. Vedia napríklad, a to vedia veľmi dobre, že sme tento rok na MS v hokeji juniorov vyhrali bronz. Pamätám si, že vtedy náš šéf povedal nech ideme domov pozerať hokej, že nebudeme ukrátení o výplatu, aj keď sme skončili o pár hodín skôr.

Chodíte aj na športové, resp. hokejové zápasy? Iste máte mnoho zážitkov aj odtiaľ…

Nemôžem povedať, že chodievam pravidelne, ale bol som už na Kanadský futbal, čo je kanadská verzia americkej NFL. To bol poriadne vzrušujúci zážitok. Calgary Stampeders tesne pred polčasom prehrávali s Torontom 3:29 a myslím, že som bol vtedy na tribúne asi jediný, kto veril v ich výhru. Do konca druhej štvrtiny dali touchdown a po polčase ďalšie tri. V 4. štvrtine bol stav veľmi dlho vyrovnaný 33:33 a ostávalo do konca pár minút, už som sa tešil na predĺženie, keď tesne pred koncom Calgary opäť skórovalo touchdown a z výsledku 40:33 jasal celý štadión a tá eufória, čo tam nastala. Tento večer bol organizovaný kostolom kam chodievame a celý náš sektor po skončení zápasu mohol vybehnúť na trávnik, čo bolo ako čerešnička na torte. Čo mám, ale veľmi rád je baseball a keďže jediný kanadský klub ktorý hrá MLB, teda najvyššiu baseballovú ligu je Toronto Blue Jays, tak neostáva mi nič iné len navštíviť Toronto a vidieť ich naživo. Bol som aj na NHL medzi Calgary – Dallas a bol to skvelý zážitok.

Máte vtipné príhody z práce, na čo najradšej spomínate?

Teraz to je už vtipná príhoda, ale vtedy to teda vtipné nebolo. V lete sme šli s našimi českými kamarátmi na výlet do Montany v USA a keďže tam je najväčší výskyt medveďov Grizzly z celých Štátov, tak všetci sme na to mysleli a pár hodín predtým sme stretli skupinku turistov, ktorá práve vychádzala z krovia, kde sa skrývali pred samicou s mladými, ktorú zazreli. No ani vo sne by mi nenapadlo, že nakoniec budeme utekať pred obrovským losom, ktorý vyšiel z lesa. Samozrejme, že mi nenapadlo utiecť medzi stromy, kde by sa nemohol pohybovať kvôli parohom, ale utekal som rovno pred ním ako v hororových filmoch z roku 1986. A ak si človek uvedomí, že taký los môže mať aj pol tony a je väčší ako býk, zábava končí.

foto: archív lp

Žije v Kanade, pochádza z Prešova: Galéria krajiny vás uchváti!
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM