Ľubomír Hudačko Šport

Prešovčan Falat sa nebojí: Olympionik do Soči odcestoval bez nervozity, talizman nemá

V dejisku ZOH v ruskom Soči bude mať zastúpenie aj Prešov. Debut na olympijských hrách absolvuje slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní Matej Falat. Ako sám hovorí, do Ruska odcestoval bez nervozity a talizmana nemá.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan Falat sa nebojí: Olympionik do Soči odcestoval bez nervozity, talizman nemá
Zdroj: Webnoviny.sk

Bez nervozity odcestoval na svoje premiérové olympijské hry slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní Matej Falat. Iba osemnásťročný mladík, ktorý vyrastal v Prešove, absolvoval aj olympijský sľub do rúk prezidenta SR v priestoroch Bratislavského hra­du.

"Bolo to pre mňa prvýkrát. Síce trochu dlho, ale dalo sa,“ prezradil člen tímu SAK Drienica Lysá.

Chce si nájsť čas na iné športy

Pri odlete na ZOH do Soči sa cítil dobre a zatiaľ si príliš neuvedomoval, že na neho čakajú prvé ZOH. "Je to v pohode. Zatiaľ nie som nervózny, ale možno to príde až priamo na mieste, keď budem stáť na štarte,“ pokračoval Matej Falat. Úradujú slovenský majster v zjazde či superobrovskom slalome by na svahoch strediska Roza Chutor v blízkosti kaukazskej Červenej Poľany rád dosiahol čo najlepšie výsledky, no uvedomuje si, že to bude veľmi náročné. Za úspech by považoval umiestnenie medzi najlepšou tridsiatkou v niektorej z disciplín.

Keďže na olympiáde v Soči na neho čaká viacero súťaží, voľného času nebude mať Matej Falat nazvyš. Ak by si predsa našiel nejakú chvíľku pomedzi tréningy a oddych, rád by navštívil aj iné športoviská a podporil ďalších slovenských športovcov. "Uvidíme, či sa vôbec bude dať a nájdem si na to čas. Je jedno, či to bude hokej, skoky alebo akrobatické lyžovanie,“ doplnil jeden z najmladších členov slovenskej výpravy.

Z hrozieb strach nemá

Už deň pred odletom do dejiska ZOH mal Matej Falat všetko zbalené, no v jeho kufri chýbal nejaký talizman či kniha na oddych. "So sebou si neberiem nič špeciálne. Možno si pozriem vo voľnej chvíli nejaký film. Toho času aj tak nebude príliš veľa. Budeme dosť veľa trénovať a na iné aktivity nebudeme mať mnoho priestoru,“ myslí si šikovný lyžiar.

Aj k Matejovi Falatovi sa v súvislosti so zimnými olympijskými hrami v Soči dostali informácie o bezpečnostných hrozbách, no mladý športovec si z toho ťažkú hlavu nerobí. "Počul som o tom niečo, ale nemám z toho strach. Verím, že počas celých hier to v Rusku bude tak spravené, aby sme boli všetci v bezpečí. Čo sa týka prísnejších kontrol pri pohybe medzi jednotlivými lokalitami, tak s tým problém nemám. Veď väčšina športovcov často cestuje a na letiskách máme za sebou kontrol dosť,“ dodal.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM