Rôzne

Prešovčan Dávid je vášnivým zberateľom elpéčiek a priznáva: Niektorí mladí ani nevedia, čo to je platňa!

Má 23 rokov a doma nemálo platní. Prešovčan Dávid Janič zbiera elpéčka českej aj zahraničnej hudby už od detstva. Lásku k platniam objavil ešte ako dieťa, keď si jeho, dnes už nebohý otec púšťal hity od Hany Zagorovej či Lenky Filipovej. Oslovili ho až tak, že si platne začal kupovať aj sám.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan Dávid je vášnivým zberateľom elpéčiek a priznáva: Niektorí mladí ani nevedia, čo to je platňa!
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenskú hudbu nezbiera

Do platní a ich zvuku sa zamiloval už pred niekoľkými rokmi. „Platne zbieram hlavne preto, lebo si myslím, že aj keď je to rarita, stále je to v dnešnej dobe najlepšia zvuková stopa. Páči sa mi aj to, ako sú esteticky urobené. Veľmi sa mi páči nielen zvuk, ale aj to ako sa pohybuje ihla po platni. Pre zberateľa je to úchvatný pohľad,“ dodáva.

Rap ho však počúvať neuvidíte a takisto ho neoslovila ani slovenská hudba, platne z dielne slovenských interprétov nezbiera. „Aj ja som niekedy počúval cédečka, ale zvuk z platne je úplne niečo iné, platne neprekoná nič,“ dodáva študent druhého ročníka Prešovskej univerzity.

Platne si necháva podpísať

A čo na jeho záľubu hovoria kamaráti a známi? „Zažil som aj takú reakciu, že známi sa ma opýtali, čo je to tá platňa a ako to vyzerá. To ma pobavilo, a je mi to trochu ľúto, že to nepoznajú,“ zasmial sa Dávid, ktorému sa páči hlavne Lenka Filipová, Hanka Zagorová, Hana Hegerová, či Marie Rottrová. Mnohé z ich hitov pozná naspamäť a navštívil mnohé z ich koncertov na Slovensku. Na koncertoch si nechával platne od speváčok podpísať.

Zo zahraničných si najradšej vypočuje švédsku skupinu ABBA. Dávid Janič si do zbierky kupuje novinky, ale aj starinky. „Ceny starších sa pohybujú na internete od dvoch do piatich eur, za novú dvojplatňu dám aj cez dvadsať eur,“ prezrádza. Zberateľ si platne s inými záujemcami nemení, zbierku si len dopĺňa a rozširuje. Od Hany Zagorovej má všetky platne, chýba mu už len jedna. A ako sa o svoje poklady stará? „Pred každým pustením utriem platňu špeciálnou metličkou, aby som z nej odstránil prach. A každú platňu si vždy odložím do obalu,“ uzavrel Dávid.

Čítajte tiež:

Peter Nagy v rodnom Prešove predviedol zmysel pre humor: O vtipné momenty nebola núdza, zaujal aj pes na pódiu!

foto: archív dj

Jeho záľuba je nevšedná: Prešovčan Dávid vo veľkom zbiera hudobné platne!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM