Samospráva

Prešov získal podporu na ďalšie 2 projekty: Na týchto uliciach skvalitní verejné priestranstvá

Prešov z eurofondov získal výraznú finančnú dotáciu na ďalšie dva projekty. Tentoraz sa Prešovčanom skvalitnia verejné priestranstvá na uliciach Hviezdoslavova a 17. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Prešov získal podporu na ďalšie 2 projekty: Na týchto uliciach skvalitní verejné priestranstvá
Zdroj: Mesto Prešov

„Do rôznych úprav vnútroblokov sme v Prešove za tri roky investovali takmer 400 000 eur. V tomto roku sa vďaka dvom úspešným projektom, ktoré máme podporené z eurofondov sumou vyše 300 000 eur, púšťame aj do ich rozsiahlejších rekonštrukcii," skonštatovala primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s poskytnutím nenávratných finančných prostriedkov na revitalizáciu dvoch veľkých vnútroblokových priestorov.

Vnútroblok na ulici 17. novembra

V prvom prípade ide o vnútroblok na ulici 17. novembra (126–130), kde sa vďaka projektu podľa radnice opravia schátrané pevné plochy, odstránia sa nevhodné konštrukcie, upraví sa park a v mieste detskej šmykľavky bude dobudované oplotené detské ihrisko s hojdačkou, trampolínou a lanovou vežou. „Na nevyužitej zelenej ploche bude vybudované outdoor fitness a oddychová zóna s lavičkami. V parku budú rozmiestnené lavičky a odpadkové koše. Okrem toho na ploche 152 m2 pribudne dlažba, 312 m2 bude vysiatych trávou a 219 m2 bude mať bezpečnostný povrch pre hru,“ dodal magistrát.

Tento projekt v celkovej hodnote 119 407,52 eur bol z európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci IROP-u podporený sumou 113 437,14 eura.

Vnútroblok na rohu Hviezdoslavova – Štefánikova

Výrazne väčším projektom je vnútroblok na rohu Hviezdoslavova – Štefánikova, na ktorého revitalizáciu Prešov získal z eurofondov 197 929,37 eura, pričom ho spolufinancuje piatimi percentami celkovej sumy.

Obyvatelia tohto vnútrobloku sa podľa radnice môžu tešiť na obnovou zelene na ploche 4,5 tisíc metrov štvorcových, vysadí sa tam vyše 30 stromov, viac ako 40 krov, garáže bude oddeľovať živý plot, pribudnú aj popínavé rastliny.

„Vybudujú sa tiež chodníky a nainštalované budú aj lavičky a smetné koše. Spevnené plochy budú z liatej gumy a pribudnúť má aj osvetlenie, ktoré zvýši bezpečnosť pri pohybe obyvateľov. Zrekonštruujú sa aj klepáče na koberce a sušiaky na bielizeň. Pre športovcov sú navrhované fitness prvky a taktiež hracie prvky detského ihriska: dvojitá reťazová hojdačka, kolotoč so sedadlami, dve veže so šmykľavkou, mostom a vylezmi i modulárny lezecký balvan,“ uviedol magistrát. Ten doplnil, že obidva projekty by mali byť dokončené do konca tohto roka.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM