Ľubomír Hudačko Správy

Prešov zasiahla smutná správa: Zomrel Ivan Benko (†70), výrazná osobnosť mesta

Od pondelkového rána Prešovčania smútia za významnou postavou mesta, Ivanom Benkom. Navždy nás opustil vo veku 70 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Prešov zasiahla smutná správa: Zomrel Ivan Benko (†70), výrazná osobnosť mesta
Foto: Ľubomír Hudačko

Hrdého Prešovčana Ivana Benka, ako to o sebe sám hovoril, si pamätáme nielen zo známej skupiny Mloci, ale aj ako posledného predsedu Mestského národného výboru v Prešove či dlhoročného poslanca mestského zastupiteľstva.

„Dnes ráno nás po ťažkej a dlhej chorobe vo veku 70 rokov navždy opustil kolega a priateľ, PhDr. Ivan Benko,“ informovala prešovská radnica v pondelok na svojom facebooku. Ivan Benko pôsobil aj ako muzikant, konferenciér či riaditeľ študentského domova UPJŠ a neskôr Prešovskej univerzity. Za socializmu vystriedal 14 profesií. Naposledy sa objavil v Bars dobrom filme, v dokumente o prešovskej hudobnej scéne.

Mimoriadne kladným a aktívnym vzťahom k nášmu mestu, jeho histórii a prítomnosti bol príkladom angažovaného občana s mimoriadne ľudským rozmerom, pre ktorého sa jeho rodisko stalo neoddeliteľnou súčasťou pracovného, spoločenského a osobného života. Vďaka svojmu odhodlanému prístupu k plneniu poslaneckých povinností pozitívne ovplyvnil život občanov nielen vo svojom volebnom obvode, ale aj v celom meste.

Už od svojej mladosti aktívne pôsobil aj v oblasti kultúry, (mestské hudobné súbory, Divadlo hudby, dobrovoľné pôsobenie pri zabezpečovaní kultúrno-spoločenských akcií mesta a občianskych obradov), angažoval sa v mnohých sociálno-občianskych a spoločenských projektoch so sociálnou a benefičnou tematikou. Ešte v máji tohto roku zorganizoval benefičný Koncert pre radosť na podporu prešovskej onkológie. Svoju kondolenciu, sústrasť či spolupatričnosť pozostalým môžu občania vyjadriť zápisom do kondolenčnej knihy, ktorá je umiestnená v priestoroch vstupu do radnice na Hlavnej ulici 73.

Prečítajte si aj spomienky Ivana Benka v rozhovore z roku 2014, ako nám ich vtedy zaujímavo opísal.

Česť jeho pamiatke!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM