Ľubomír Hudačko Správy

Prešov začne dýchať vianočnou atmosférou: V uliciach sa už inštaluje výzdoba, v tento deň ju rozsvietia

Už o pár dní sa zažatím vianočnej výzdoby mesto ponorí do predvianočnej atmosféry. Blíži sa totiž najkrajšie obdobie roka. V uliciach sa už začalo s inštaláciou výzdoby a mesto sa opäť zapojí do súťaže o najkrajší vianočný stromček.

Ilustračný obrázok k článku Prešov začne dýchať vianočnou atmosférou: V uliciach sa už inštaluje výzdoba, v tento deň ju rozsvietia
Zdroj: Dnes24.sk

Ozdoby, ktoré budú dotvárať vianočný kolorit mesta sa v týchto dňoch, postupne, po jednotlivých častiach hlavnej ulice pripevňujú na stĺpy verejného osvetlenia v centre a po priľahlých uličkách.

„Svetelný mobiliár sa v týchto dňoch rozmiestňuje po uliciach Hlavná, Floriánova, Metodova, Svätoplukova, na Františkánskom námestí či na ulici Masarykovej,“ uviedla hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Súčasťou vianočnej výzdoby je samozrejme aj stromček, ktorý sa v týchto dňoch vyberie a bude inštalovaný pred konkatedrálou svätého Mikuláša. Prevádzka vianočnej výzdoby bude odštartovaná tradične na Katarínu 25.11.2014 so začatím vianočných trhov, resp. 5. decembra, rozsvietením vianočného stromu. „Prevádzka bude trvať do 15. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Po úspechoch z predchádzajúceho obdobia sa Prešov opäť bude uchádzať o najkrajší vianočný strom v rámci Slovenska,“ pokračovala hovorkyňa.

V rámci výzdoby využíva mesto dlhodobo nízkoenergetické dekory, ktoré zdobili metropolu Šariša aj v minulosti. Mesto v rámci prijatej koncepcie znižovania energetickej náročnosti preferuje výzdobu, ktorá zodpovedá týmto štandardom a to s použitím led – diód, ktoré sú oproti konvenčným žiarovkám a žiarivkám ekonomickejšie, ale tiež pocitovo priaznivejšie. Obdobne sa tak stalo aj pred štyrmi rokmi, keď mesto obstaralo spomínané štyri svetelné lustre s obdobnou technológiou svietenia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM