Správy

Zdieľané elektrické kolobežky v Prešove realitou: Ako to funguje? FOTO a VIDEO

Skúšobnú prevádzku zdieľaných elektrických kolobežiek spustili v pondelok v Prešove.

Zdroj: Dnes24.sk

Rozmiestnené budú na celkovo 45 miestach – v centre mesta, v blízkosti autobusovej a vlakovej stanice, Prešovskej univerzity, pri obchodných centrách či zastávkach MHD. Cieľom je podľa radnice zvýšiť mobilitu, znížiť produkciu škodlivých emisií a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.

Mesto podpísalo memorandum so spoločnosťou Bolt, ktorá bude zabezpečovať servis elektrokolobežiek. Radnica informovala, že počas testovania bude možné zistiť prípadné nedostatky služby a nastaviť systém pre dlhodobú prevádzku.

Bez dezinfekcie to nepôjde

Medzi ich najväčšie výhody patrí rýchle premiestňovanie na krátke vzdialenosti. Pri údržbe a dobíjaní e-kolobežiek ich bude prevádzkovateľ dezinfikovať. „Prešovu sa úspešne darí napĺňať víziu moderného európskeho mesta. Veľmi ma teší, že k fungujúcim projektom v meste teraz pribudli aj zdieľané e-kolobežky,“ uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová. Mestu pritom nevznikajú prevádzkové náklady.

Ako to funguje?

Zapožičanie prebieha cez aplikáciu spoločnosti v smartfóne a naskenovaním QR kódu. Spoplatnené je odomknutie elektrokolobežky a každá minúta strávená ne nej. Po ukončení jazdy ju užívateľ nechá v oblastiach vyznačených na mape v aplikácii. Pokiaľ ju nechá inde, hrozí mu pokuta 30 eur.

V rámci povolených oblastí je potrebné zaparkovať kolobežku na bezpečnom mieste tak, aby nikomu neprekážala, ideálne v blízkosti stojana na bicykle alebo rovnobežne s cestou,“ uviedla spoločnosť.

Až 40 km

Elektrické kolobežky majú zabudované zariadenie GPS, ktoré aplikácii poskytuje údaje o mieste, kde je kolobežka umiestnená a pripravená k vypožičaniu. Maximálna rýchlosť tohto dopravného prostriedku je 25 kilometrov za hodinu, na jeden nabíjací cyklus dokáže prekonať vzdialenosť až 40 kilometrov.

Po Bratislave a Košiciach je Prešov tretím slovenským mestom, v ktorom Bolt prevádzkuje elektrokolobežky. „Tento druh mikromobility je známkou perspektívnej budúcnosti mesta,“ uviedol regionálny manažér spoločnosti pre strednú Európu Roman Sysel.

Novinka v uliciach Prešova: Elektrické zdieľané kolobežky
7
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM