Michala Halásová Správy

Prešov sa na 15 minút ponorí do tmy. Čo je za tým?

Hodina Zeme je projekt, do ktorého sa každoročne zapája takmer celý svet. Tentokrát to vyšlo na 23. marca. Naše mesto nebude výnimkou ani tento rok, tmu si preto vychutnajú aj všetci Prešovčania.

Ilustračný obrázok k článku Prešov sa na 15 minút ponorí do tmy. Čo je za tým?
Foto: Michala Halásová

Mesto vypne všetky svetlá o 20:30 na celých 15 minút, čím sa zapojí do celosvetovej akcie Hodina Zeme ako po minulé roky. Chce tak ísť príkladom všetkým svojim obyvateľom a poukázať na problémy globálneho otepľovania a svetelného znečistenia. V neposlednom rade tým aj ušetrí.

Svetlá si doma vypne aj primátor Pavel Hagyari: „Svetlo si vypnem veľmi rád, pretože pri mojej zaneprázdnenosti je chvíľ, kedy mám pokoj, ticho a zhasnuté svetlo veľmi málo. Tak ako Boh povedal buď svetlo, ja hovorím: buď tma.“ A ako nám potvrdila jeho hovorkyňa Jana Jurčišinová, so zhasínaním svetiel sa tiež rada pripojí.

Hodina Zeme je jednou z najväčších celosvetových akcií so zapojením verejnosti. Odštartovala 31. marca 2007, keď viac ako 2 milióny domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. Odvtedy sa k ním každoročne pripája miliarda ľudí po celom svete. Vypnúť svetlá len na jedinú hodinu, tak svet obdrží dôležité posolstvo, že je nutné zamerať sa na klimatické zmeny a svetelné znečistenie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM