Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešov sa môže pochváliť zvučnými menami, ktoré vo svete preslávili fotografiu: Ďalší autori majú teraz svoju výstavu

November je mesiac fotografie a túto skutočnosť si v meste pripomíname aktivitou prešovských fotografov. Tí majú svoju výstavu, ktorá priblíži ich talent a šikovnosť. Veď vo svete fotografiu preslávilo už mnoho zvučných mien pochádzajúcich práve odtiaľto.

Ilustračný obrázok k článku Prešov sa môže pochváliť zvučnými menami, ktoré vo svete preslávili fotografiu: Ďalší autori majú teraz svoju výstavu
Zdroj: TASR

Mesiac fotografie si zvolila prešovská Galéria Átrium na otvorenie výstavy Prešovskí fotografi 2015, na ktorej prezentuje svoju tvorbu 28 autorov z Prešova a okolia. Všetci mali voľnú ruku a na výstavu mohli priniesť fotografie, ktoré chceli ukázať divákom.

Kurátor výstavy Ladislav Cuper na otvorení uviedol, že každý z autorov prezentuje sám seba a nerobili žiadny výber ani im nenalinajkovali témy. Fotografi priniesli fotky, ktoré vznikli väčšinou za posledné obdobie. Široké zastúpenie fotografov ponúka rôzne žánre cez krajinu, reportážnu fotografiu, portrét až po architektúru.

Až 15 z vystavujúcich fotografov sú členovia novo založeného združenia Fotoklub PAF 5,6 Prešov. Ich cieľom je združovať ľudí, ktorých fotografovanie zaujíma, alebo sa tým aj živia. Majú ambíciu zúčastňovať sa aj na zahraničných výstavách, ktoré patria pod medzinárodnú fotografickú organizáciu FIAP. Cuper víta, že aj v Prešove sa dokázali dať dokopy fotografi, lebo podobný klub tu roky absentoval.

„Prešov je mestom s fotograficky bohatou minulosťou. Pritom v oveľa menších mestách podobné kluby dávno existujú, len v Prešove sa to dlho nedarilo. Práve Prešov sa môže pochváliť mnohými zvučnými menami, ktoré preslávili fotografiu aj vo svete. Boli to napríklad otec a synovia Divaldovci, ktorí tu mali svoj ateliér,“ uviedol Cuper, ktorý na výstave tiež predstavil svoju najnovšiu tvorbu. Výstava v Galérii Átrium potrvá do 2. decembra.

Môže vás zaujímať:

Snažili sa o to 10 rokov, napokon ich uvidíme na vlastné oči: Do Prešova dorazia vzácne relikvie sv. Terézie!

10 tipov redakcie na tento víkend: Prešovčania, aj toto cez dni oddychu môžete zažiť

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM