Webnoviny - Rôzne

Prešov sa lúčil s fašiangami pochovaním basy

Prešovčania sa v utorok popoludní rozlúčili s fašiangami v centre mesta na 5. ročníku podujatia nazvaného Fašiangovanie.

(WEBNOVINY) – Program sa začal o 15:00 veselým sprievodom mladých v maskách od sv. Trojice k mestskej radnici.

Vyvrcholil tradičným pochovávaním basy. Novinkou tohto ročníka bola ponuka zabíjačkových špecialít, o ktoré sa postarala spoločnosť Hurka.

Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, pešiu zónu v centre mesta ešte predpoludním vyzdobili fašiangovými maskami žiaci umeleckých a základných škôl.

Návštevníci si mohli pochutnať na zabíjačkových špecialitách, ako sú klobásky, slanina, jaternice, rajcupa. Nechýbali ani sladké dobroty, typické šišky, fánky či kysnuté koláče plnené makom, lekvárom a tvarohom. Na pódiu vystúpili domáce folklórne súbory s vinšovačkami a fašiangovým programom.

Podujatie pripravilo oddelenie kultúry a športu Mestského úradu v Prešove v spolupráci s mestskými školami. „Prešovské fašiangy sú súčasťou cyklu Kalendárne obyčaje, ktoré už tradične vnášajú do prešovských ulíc atmosféru typického slovenského zvykoslovia,“ uviedla Patrícia Zichová z oddelenia kultúry a športu sekcie strategického rozvoja.

Ako zdôraznila, fašiangy kladú symbolickú bodku za veselým fašiangovým obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov do utorka pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína 40-dňový pôst.

Novinkou tohto ročníka bola ponuka zabíjačkových špecialít.

Na pódiu vystúpili domáce folklórne súbory s vinšovačkami a fašiangovým programom.

Fašiangy kladú symbolickú bodku za veselým fašiangovým obdobím, ktoré trvá od Troch kráľov.

Centrum mesta vyzdobili fašiangovými maskami žiaci umeleckých a základných škôl.

Obrazom: Fašiangovanie v Prešove

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM