Ľubomír Hudačko Správy

Prešov rieši volanie po vyšších mzdách: Z čoho chce mesto dať viac na platy?

Zvýšenie platu si vybojovali vlani lekári, učitelia, aj pracujúci vo fabrikách na východe Slovenska. Nárok na vyššie mzdy majú aj nepedagogickí zamestnanci. Tí by mali v školách aj tento rok dostať sľúbené vyššie mzdy o 5 percent. Čo na to prešovská samospráva?

Ilustračný obrázok k článku Prešov rieši volanie po vyšších mzdách: Z čoho chce mesto dať viac na platy?
Foto: Zuzana Jakubičková

Podľa ministerstva financií SR je päťpercentné zvýšenie platov nepedagogickým zamestnancom už zohľadnené v rozpočtoch samospráv: „Objem finančných prostriedkov v roku 2013 určený na zvýšenie platov nepedagogických zamestnancov originálnych kompetencií školstva na úrovni zodpovedajúcich päť percent ich tarifných platov je v plnom rozsahu zohľadnený v bilancii príjmov a výdavkov rozpočtov obcí a VÚC v rámci rozpočtu verejnej správy na rok 2014,“ informoval tlačový odbor rezortu financií.

Nebude to jednoduché

Za posledné dva roky si Slovensko užilo o niečo viac štrajkov, ako sme boli zvyknutí. Už to však nebude také jednoduché ako minulý rok. Štát ich už totiž negarantuje dotáciami a samosprávy ich musia nájsť vo svojich rozpočtoch. Čo na to tá prešovská? „Zvýšenie miezd pôjde z výnosu dane. V prípade, že ku koncu roka budú finančné prostriedky chýbať, bude sa to musieť riešiť rozpočtovým opatrením,“ uviedla hovorkyňa Veronika Kmetóny Gazdová.

Môžu aj redukovať

Dodala tiež, že zvýšenie miezd dostanú aj nepedagogickí zamestnanci už vo februári a nebude to na úkor osobných príplatkov. Problémy môžu mať najmä menšie obce v okolí. Minulý rok dostávali preddavky na zvýšené mzdy ako dotáciu štvrťročne. Môže sa stať, že budú musieť niečo kvôli platom redukovať. Môže na to doplatiť osvetlenie, vývoz odpadu či počet detí v škôlke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM