Webnoviny - Rôzne

Prešov priškrtil financie mestským organizáciám

Sedem z ôsmich obchodných spoločností s účasťou mesta Prešov skončilo vlaňajší rok s plusovým výsledkom. V červených číslach skončila iba Mestská správa služieb, ktorá zaznamenala stratu 58-tis. €.

Foto: PREŠOV (WEBNOVINY) – Ako uviedol prednosta mestského úradu Jozef Višňovský, ekonomická strata vznikla preto, lebo mesto v minulom roku nedalo dotácie na tzv. ľadohodiny pre mládež na zimný štadión. Ani kladné hospodárske výsledky v ostatných mestských spoločnostiach však neznamenajú, že sa kríza skončila a ich vedenie čaká lepší rok. Ešte ťažšie podmienky im pripravili mestskí poslanci, ktorí pri prvej úprave rozpočtu v apríli rozhodli o krátení a desaťpercentnom viazaní finančných prostriedkov.

Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. skončil vlaňajší rok so ziskom 33 683 eur. Po škrtoch v rozpočte však prichádza o 660-tis. €, v čom je krátenie bežného transferu o 360-tis. eur na úhradu za výkony vo verejnom záujme a viazanie peňazí predstavuje čiastku 300-tis. €. Riaditeľ dopravného podniku Peter Janus okamžite po schválení škrtov v rozpočte avizoval redukciu výkonov v pracovných dňoch mimo špičku a radikálne obmedzenie dopravy počas prázdnin. Tento zámer má už prvé obete. Stali sa nimi šiesti vodiči MHD, s ktorými dopravný podnik skončil pracovný pomer v posledný deň ich trojmesačnej skúšobnej lehoty – 8. mája.

Technické služby mesta Prešov, a.s. ukončili minulý rok so ziskom 84-tis. €, tieto peniaze by mali byť presunuté do fondu rozvoja. Riaditeľka spoločnosti Andrea Marcinková uviedla, že v skutočnosti musí rátať s mínusom 500-tis. €. Ide o sumu 200-tis. €, o ktorú poslanci škrtli pôvodný návrh rozpočtu a následne pri rozpočtových opatreniach schválili ešte krátenie o ďalších 300-tis. €. Aj tu sa hovorí skôr o obmedzeniach ako o investovaní. Marcinková nevylučuje, že skráti prevádzkovú dobu na zberných dvoroch. Šetrenie pocítia aj obyvatelia rodinných domov, ktorí poctivo separujú odpad. Na jeho odvoz si budú musieť dlhšie počkať.

Višňovský hodnotí situáciu skôr pozitívne. Akciová spoločnosť Spravbytkomfort vlani hospodárila so ziskom 953 507 €. Dividendy pre mesto ako akcionára vyšli na 386 100 €, čo je viac ako predpokladal rozpočet. Na účet mesta príde aj zisk vo výške 63-tis. €, ktorý vyprodukoval správca nebytových priestorov Prešov Real, s.r.o. Správa a zimná údržba prešovský ciest skončila so ziskom takmer 43-tis. €. Spoločnosť IPZ Prešov zo svojho zisku vyrovnala staré dlhy.

Aj mestu však hrozia straty. Zrejme príde o svoj vklad do futbalového klubu FC Tatran vo výške 6 638 € a tiež o výpožičku pre hokejový klub PHK v sume 16 596 €, u oboch firmách prebieha proces výmazu z obchodného registra. Prešovská radnica vyčíslila aj celkový dlh na nájomných bytoch, ktorý bol ku koncu roka 1,099 mil. €.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM