Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešov Open štartuje už o pár dní: Aké najzásadnejšie zmeny tento rok v turnaji nastali?

Hry stratégov a géniov budú mať v Prešove svoj sviatok už o pár dní. Aj tento rok sa metropola Šariša stane centrom šachistov, oproti minulým ročníkom však dochádza k viacerým úpravám. Aké zmeny tento rok v turnaji nastali?

Ilustračný obrázok k článku Prešov Open štartuje už o pár dní: Aké najzásadnejšie zmeny tento rok v turnaji nastali?
Zdroj: Dnes24.sk

Sily si šachisti zmerajú sily od 30. júla do 2. augusta 2015, na programe je už VIII. ročník medzinárodného šachového podujatia. V piatok 31. júla 2015 sa uskutoční sprievodné podujatie Šach v meste. Oproti minulým ročníkom však podľa slov Jaroslava Bánociho, riaditeľa turnaja, dochádza k viacerým zmenám.

„Zmenili sme formát turnaja, tou najzásadnejšou je upravenie hracieho času a skrátenie turnaja v intenciách tejto doby, všetko teda rýchlejšie a efektívnejšie, na 4 dni a 7 kôl, čo sa pozitívne prejavuje na vyššom záujme o tento turnaj i na jeho vyššej kvalite,“ vysvetlil Bánoci a zároveň dodal, že dôvodu tejto zmeny je tempo turnaja veľmi zrýchlené, čo je náročnejšie pre hráčov.

Čakajú ich približne štvorhodinové dve kolá denne, no pre fanúšikov to bude omnoho ľahšie sledovať. Nad 2100 ELO je prihlásených zatiaľ 6 hráčov, medzi ktorými nechýba ani minuloročný víťaz turnaja Slavomír Sremaňák z usporiadajúceho oddielu PŠK Dason Prešov, aktuálne najúspešnejšieho prešovského družstva. Celkovo je prihlásených zatiaľ vyše päť desiatok hráčov, organizátori očakávajú v týchto dňoch aj prihlášku dlhoročného účastníka Thea Ciccoliho, majstra Francúzska v mládežníckych kategóriach.

Začiatok turnaja je stanovený na štvrtok 30. júla o 16:00 v hoteli Senátor a príde ho podporiť svojou účasťou aj viceprimátor Prešova Štefan Kužma. V mladosti bol aj on úspešný šachový hráč. V piatok 31. júla 2015 v rámci akcie Šach v meste sa uskutoční v kaviarni Slávia na slovenskej bleskový turnaj, čo budú partie na 2×5minút.

Čítajte tiež:

Milovníci zlatistého moku si prídu na svoje: Pivný festival v Prešove zverejnil lákadlá

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM