Milan Jusko Krimi

Prešov najlepšie krajské mesto

Hliadky Mestskej polície v Prešove (MsP) vlani zasahovali v 989 prípadoch na základe podnetu zachyteného monitorovacím kamerovým systémom. Vyplýva to z informatívnej správy o činnosti MsP v roku 2011.

Náčelník MsP Ján Andrejko konštatoval, že iným orgánom verejnej správy bolo poskytnutých 44 záznamov, pričom v 14 prípadoch išlo o podozrenie zo spáchania trestného činu, v ostaných o priestupok.

Andrejko zdôraznil, že pri posudzovaní efektívnosti mestského kamerového systému je okrem štatistického vyhodnotenia odhaľovania priestupkov, potrebné zohľadňovať aj preventívnu funkciu. V meste je rozmiestnených 24 kamier, z toho 14 sa nachádza v historickom centre a na ulici K starej tehelni. Zvyšné sú inštalované na najväčších sídliskách.

„Podľa štatistík Policajného zboru (PZ) za posledných sedem rokov výrazne klesol počet trestných činov na území mesta Prešov. Sme najlepšie krajské mesto v tejto oblasti a to je nepochybne aj zásluha našej spolupráce s PZ a preventívnej hliadkovej činnosti,“ povedal Andrejko pri predkladaní správy v mestskom zastupiteľstve.

Z vybraných ukazovateľov nápadu trestnej činnosti, na ktoré má vplyv pôsobenie MsP, vyplýva, že v roku 2005 evidovali na území mesta 2736 trestných činov, vlani to bolo 1524. Mestskí policajti v rámci vlastnej činnosti v minulom roku zaznamenali vyše 9200 priestupkov a uložili pokuty v celkovej výške 49.140 eur.

Podľa štatistík klesol aj počet prípadov osadenia takzvaných papúč za porušenie pravidiel o parkovaní. Kým v roku 2009 použili tento prostriedok v 4535 prípadoch, o rok neskôr to bolo už len 3659 a vlani 3248.

tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM