Správy

Prešov má svoje športové divy: Fakty a kuriozity, ktoré pútajú pozornosť!

O rôzne divy máme v metropole Šariša postarané. Napríkladv v športovej oblasti sa núka hneď niekoľko z nich, o čom sa presvedčíte v prehľade.

Ilustračný obrázok k článku Prešov má svoje športové divy: Fakty a kuriozity, ktoré pútajú pozornosť!
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešov je tretie najväčšie mesto Slovenska a disponuje aj nejedným takpovediac športovým divom. Napríklad, v najmasovejších a najpopulárnejších športoch sa mu však dlhodobo nedarí. Poďme sa pozrieť na to, ktoré divy súvisiace so športovou oblasťou zaznamenávame.

1. Najstarší futbalový klub

V Prešove máme najstarší futbalový klub na Slovensku. Založený bol v roku 1898, Tatran sa snažil rok čo rok tešiť svojich priaznivcov stále lepšou hrou. Nebolo to však v ostatných rokoch ono a prepadol sa až do III. ligy. A keď sa zdalo, žeby sa mohol biť o postup vyššie, zasiahla koronakríza a liga sa anulovala. Od roku 2002 strávili v II. lige množstvo sezón s malými prestávkami v tej najvyššej. Koňare nikdy nevyhrali československý, alebo slovenský titul a stále čakajú aj na budovanie nového štadióna. Naposledy sa z víťazstva vo finále tešili po zisku slovenského pohára v roku 1992. Metropola Šariša je liaheň nádejných talentov, tie sa však rok čo rok rozpŕchnu do iných tímov.

2. Jedinečný velodróm

V Prešove je cyklistika výnimočným zjavom. Ako jediné mesto na Slovensku sa môžeme pochváliť jedinečným cyklistickým velodrómom. Nikde inde v našej krajine niečo podobné nie je. Hoci roky chátral, opäť sa v ostatnom období na ňom začali konať podujatia venované dvojkolesovým tátošom. Kedysi na ňom dokonca trénoval aj najpopulárnejší športovec krajiny Peter Sagan.

3. Nadvláda hádzanárov

Športom číslo jeden je v Prešove jednoznačne hádzaná. Hráči majstrovského Tatrana nás tešia svojimi výsledkami množstvo víťazných ročníkov. Už si ani nepamätáme, kedy majstrami neboli. Hráči Tatrana pravidelne súperom nadeľujú debakle a nemaznajú sa s nikým. Jedinou škvrnou je čakanie na úspech v pohárovej Európe. Tam sa zelenobielym nedarí, ale i tak je úžasné sledovať, ako v skromných podmienkach hráči dokážu zabrať a ukázať, že sa to dá.

4. Sme bez hokeja

Slovensko má radšej hokej ako futbal, sme hokejová republika, z celkového pohľadu je však tento šport považovaný stále ako druhý najpopulárnejší. Množstvo rodín si nemôže dovoliť podporovať svoje deti, tento šport peňaženky prevetrá oveľa viac ako futbal. Koňare hrali najvyššiu súťaž naposledy v sezóne 1998/99. Hoci z nášho mesta pochádzajú hokejové esá a majstri sveta ako Martin Štrbák či Igor Liba, ľadová plocha stále čaká na výraznejší úspech. Aspoňže sa nedávno podarilo zrekonštruovať zimný štadión, na ktorý sa dva roky nemohlo korčuľovať.

5. Úspechy menšinových športov

Ako sme spomenuli, hokej a futbal v Prešove nie sú na výslní. Hoci ide o najpopulárnejšie športy v krajine, metropola Šariša v nich nezbiera žiadne úspechy. Naopak, viac sa darí volejbalu a hádzanej. V súčasnosti je tím okolo nestarnúceho Martina Sopka na 1. mieste extraligy, naposledy sa klubu tak darilo v majstrovskej sezóne. A o hádzanej sme už čo-to popísali. Niet lepšieho klubu na Slovensku už viac ako desaťročie. Česť športového ducha tak zachraňujú, paradoxne, menšinové športy, čo nie je úplným zvykom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM