Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešov má 777 rokov: Krájať sa bude narodeninová torta, do programu zapojili aj školy

Zaujímavosťou bude, že každý večer sa uzavrie Hlavná cesta a chystá sa sedenie so žiarovkami nainštalované na asfaltovej vozovke.

Ilustračný obrázok k článku Prešov má 777 rokov: Krájať sa bude narodeninová torta, do programu zapojili aj školy
Foto: Ľubomír Hudačko

Koncerty, tanečné vystúpenia a zábavné sprievodné aktivity pre deti i dospelých si pripravilo mesto Prešov a Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove v rámci Dní mesta Prešov 2024. Uskutočnia sa od štvrtka (20. 6.) do nedele (23. 6.) na pešej zóne.

Pódium bude umiestnené pri Konkatedrále sv. Mikuláša. Súčasťou programu budú i oslavy 777. výročia prvej písomnej zmienky.

Pripravené novinky

Program je zostavený z hudobných a tanečných účinkujúcich zo Slovenska aj z Českej republiky. Pripravené sú aj novinky. Jednou z nich je program v partnerských inštitúciách, ktoré ponúknu aktivity a podujatia pre širokú verejnosť.

Konkrétne v Krajskej galérii v Prešove, Krajskom múzeu v Prešove a kluboch Christiania a Wave.

Sedenie na asfalte

„Snažili sme sa uchopiť Dni mesta Prešov ako celomestský koncept. Verím, že tieto organizácie budú mať dobrú skúsenosť, čo sa rovná vysokému počtu návštevníkov, a tým pádom budúci rok nám opäť umožní rozvíjať tento formát celomestského podujatia, a teda nielen nejakej pódiovej formy,“ uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

Tento rok je podľa nej iná priestorová dispozícia pre gastročasť podujatia. Každý večer bude uzavretá Hlavná cesta a sedenie so žiarovkami bude inštalované na asfaltovej vozovke.

Podľa vedúceho programového oddelenia PKO Vladimíra Tomeka je tiež novinkou, že do programu tento rok zapojili základné školy.

Le Payaco aj Billy Barman

„Vo štvrtok vystúpi hviezda z Českej republiky Tereza Mašková. Piatok bude ladený pre tínedžerov a mladšiu generáciu, kde vystúpi Dominika Mirgová, Separ a potom bude ‚afterpárty‘ s DJ Smart & Hypeman Osťo. Sobota je ladená viac rodinne. Je pripravený detský program a večerný s kapelami Le Payaco, Billy Barman a Fallgrapp,“ priblížil Tomek a doplnil, že plánovaný Kúzelník Gabi sa programu nebude môcť zúčastniť a nahradí ho divadlo. Súčasťou dní mesta budú oslavy 777. výročia prvej písomnej zmienky o meste.

V rámci nich nebude chýbať krájanie jahodovej narodeninovej tor­ty.

Pootvorené dvere

Žiaci stredných umeleckých škôl a profesionálni umelci budú maľovať priamo na jeden z vyradených autobusov Dopravného podniku mesta Prešov.

„Pootvorené budú aj dvere do parku na Masarykovej ulici, kde budú mať Prešovčania možnosť hovoriť o svojich predstavách, ktoré budú zároveň základom pre verejnú architektonickú súťaž na jeho konečnú podobu,“ doplnil hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM