Aktualizované Správy

Prešov je stále akoby v DŽUNGLI: Mesto si chce uplatniť pokutu za omeškanie kosby!

Krajská metropola zápasí s vysokou trávou na sídliskách. Prečo sa začalo v Prešove kosiť až v máji? A kto za to nesie zodpovednosť?

Ilustračný obrázok k článku Prešov je stále akoby v DŽUNGLI: Mesto si chce uplatniť pokutu za omeškanie kosby!
7
Galéria
Zdroj: archív čitateľa

Kosbu verejnej zelene na verejných priestranstvách zabezpečujú na základe platnej zmluvy a platného všeobecne záväzného nariadenia Technické služby mesta Prešov. Pre Prešov Dnes 24 to uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek.

„Zodpovednosť preto v tomto prípade nesie predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorý je zároveň oprávnenou osobou na zodpovedanie vašich otázok,“ pokračoval ďalej hovorca a doplnil ďalšie stanovisko.

Mesto: Neakceptovateľné

„Súčasný stav priebehu kosby verejnej zelene považujeme za neakceptovateľný. Zo strany nášho zmluvného partnera ide o hrubé porušenie zmluvy a mesto Prešov si preto uplatní zmluvnú pokutu za každý omeškaný deň kosby,“ doplnil.

Technické služby mesta Prešov (TSmP) sme preto oslovili s otázkou, ako je možné, že v polovici júna ešte stále nie je celé mesto pokosené.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Máme v teréne prakticky všetky mehanizmy, pracujeme od rána do večera. Ostáva nám dokosiť Sídlisko 2 a Sídlisko 3, Sekčov by sa mal teoreticky dokončiť dnes,“ uviedol pre Prešov Dnes 24 Stanislav Lukáč, vedúci strediska z TSmP, ktoré má na starosti čistenie, kosenie a zimnú údržbu.

TSmP: Neskorá objednávka

Podľa jeho slov je potrebné dokončiť časť kosby Prostějovskej ulice, A. Prídavku, Šmeralovu, Bajkalskú, časť Mirka Nešpora a aj časť Sídliska 2.

Na sociálnych sieťach sa medzitým sťažuje množstvo Prešovčanov na alergické reakcie kvôli nepokoseným plochám a majú ich aj tí, ktorí také niečo predtým nikdy nezaznamenali. Ako teda vníma kritiku k danej téme od obyvateľov?

„Pomerne neskoro nám prišla objednávka kosby, k 10. máju. Minulé roky sa kosilo už od začiatku mája. Prečo sme ju dostali tak neskoro, to neviem, to je otázka na mestský úrad. Niektoré bloky boli pritom potrebné kosiť podľa mňa už aj v apríli,“ povedal ďalej Lukáč.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Jedna vec je podľa jeho slov kosiť trávu vysokú 30 centimetrov a takú, ktorá má aj 1,5 metra.

Namiesto jedného tri

„Kosačka môže byť profesionálna aká chce, vo vysokej tráve sa trápi. To, čo by sa pokosilo v 30 cm tráve za jeden deň sa teraz kosí aj tri dni. Jeden aspekt je, že nás pustili kosiť neskoro a druhý, že po májových dažďoch tráva narástla v priebehu týždňa veľmi vysoko a to situácii tiež nepomohlo,“ vysvetlil ďalšiu možnú príčinu meškania.

Ako sme písali v úvode článku, mesto plánuje uplatniť zmluvnú pokutu za každý omeškaný deň kosby.

Nové správy máme aj z východu:

„Toto je vec, ktorú musí vyriešiť vedenie našej spoločnosti. My sme vypracovali s Mestským úradom (MsÚ) v Prešove harmonogram na nejaké časové obdobie a podľa neho sme zo začiatku postupovali. Ale potom mali z MsÚ požiadavky na kosbu z rôznych mestských častí. Nešli sme už teda podľa harmonogramu za radom, pritom podľa neho mala byť kosba ukončená približne 24. júna. Aj mňa ako občana mesta to trápi a ani mne sa ten stav nepáči,“ povedal Lukáč.

Do týždňa koniec

Zároveň potvrdil, že v hre bolo začať s kosbou aj skôr, ako v dohodnutý harmonogram. „Rozprávali sme sa na odbore životného prostredia na MsÚ aj o skoršej kosbe, ale objednávka bola vystavená až na ten spomínaný dátum. Pevne verím, že do týždňa by sa to mohlo dokončiť. Najväčší problém je totiž veľkosť trávy, ktorá nás brzdí. Chce to ešte čas,“ dodal na záver pre Prešov Dnes 24 Stanislav Lukáč.

A ako to v Prešove počas nepokoseného obdobia vyzerá si pozrite v priloženej fotogalérii od našej čitateľky Lenky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Stav zarastených sídlisk v Prešove očami čitateľky
7
Galéria
Zdroj: archív čitateľa

Viac správ z Prešova ponúkame tu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM