Ľubomír Hudačko Futbal

Prešov berie tri body spod Dubňa! Posledná je Trnava

Tak predsa? Tatran dokázal zvíťaziť na horúcej pôde minuloročného majstra zo Žiliny. Posunul sa na predposledné miesto, ale zachránený ešte nie je. O všetkom rozhodne nedeľňajší zápas s Trnavou.

Ilustračný obrázok k článku Prešov berie tri body spod Dubňa! Posledná je Trnava
Zdroj: Webnoviny.sk

Pred vlastnými fanúšikmi to Žiline na jar vôbec nešlo. Tri body uchmatli po bojovnom výkone i zelenobieli zo Šariša. Tlak žltozelených mal grády najmä na začiatku stretnutia a v druhom polčase sa takisto Prešovčania museli neraz obracať. Mali však v bráne spoľahlivého Diviša i šťastie. Aby hrali ligu aj budúcu sezónu, bude stačiť proti Trnave neprehrať!

Žilina začala aktívne a mala v úvodných minútach na kopačke dva góly. Najprv Diviša vyskúšal dobrou strelou Škvarka, no mieril len do stredu brány. Následne sa však ten istý hráč ocitol pred brankárom z pravej strany zoči-voči a nevedel čo s loptou. Napokon nestrieľal, ale ešte hľadal Picha. Obrana Prešova stále nebola sformovaná, no domáci situáciu vôbec nezvládli. Na opačnej strane sa dopredu prebíjal Marcin, no po jeho prihrávke pálil Papaj nad. Obrana Šarišanov nebola skonsolidovaná ani v ďalšom útoku pred Divišom a to takmer využil Majtán. V čistej šanci však pred brankárom mieril len do žrde. Vyzeralo to, ako keby o záchranu bojovali domáci. Pred bránou sa ukazovali neustále, zatiaľčo koňare sa spoliehali na brejky. Tie však neexistovali a Novák dostával lopty dopredu len sporadicky, aj to nepresne.

Diviš musel riešiť centre i nepríjemné zblokované strely. Ako napríklad po štvrťhodine hry od Škvarku. V 21. minúte mohol otvoriť skóre krásnou strelou Paur, ale mieril tesne nad spojnicu. Šošoni mohli viesť aj po šanci Majtána hneď na to. Zoči-voči Divišovi však poslal lob tesne vedľa brány. Český brankár mal prácu aj po Jackovej hrúbke v 29. minúte. Pred Majtánom však vybehol a odkopol loptu včas. Ojedinelé ofenzívne chúťky hostí zmarili nepresnosti alebo pokojná obrana žltozelených. Po polhodine hry pálil tesne nad Pečovský. Diviš kúzlil aj v 34. minúte, čistú šancu po perfektnej nahrávke vychytal Angelovičovi a následne pálil Pich tesne nad. Pas na Nováka na druhej strane konečne našiel presnosť, ale bývalý šošon v dobrej pozícii cez dvojicu obrancov loptu do siete nepretlačil. Následne však východniari predsa len udreli. Krob poslal z ľavej strany výborný center na nestráženého Marcina a mladík peknou hlavičkou k žrdi nedal Le Giangovi šancu – 0:1. Vyrovnať mohol potom z voleja Pich, ale mieril tesne vedľa. Diviš zmaril aj dobrú strelu Mabouku päť minút pred koncom polčasu. Zvýšiť vedenie mohol v brejku Novák, ale brankára strelou spoza vápna neprekvapil.

Po zmene strán sa mohlo meniť skóre už hneď na začiatku. Novák dostal loptu za obranu, pred ním bola už len trojica hráčov. Skúsil to však na vlastnú päsť a bombou prinútil Le Gianga iba k dobrému zákroku. Po následnom rohu už Tatran nezahrozil. V 53. minúte zakončil po rohu nemastnou strelou Petráš, ale mieril len tesne vedľa žrde. Pich nedal gól ani po hlavičke zvnútra vápna. Snáď najmenší muž na ihrisku mieril tam, kde Diviš číhal. Prešov sa spoliehal na prípadný brejk, vpredu ostával len Novák. Obrane robil vrásky na čele šikovným prebratím lopty a nebezpečnými zakončeniami. Žilina mala prevahu naďalej a robila v útoku, čo mohla.

Oba tímy si následne vybrali hluchú pätnásťminútovku, v ktorej zaujali len nedotiahnuté akcie smerom na bránu Tatrana. V 70. minúte hlavičkoval po centri Mabouka vedľa a nad Guba. Minuloročný majster mal niekoľkominútový tlak a smeroval lopty pred bránu z každej strany. Diviš však zasahovať väčšinou nemusel. V 74. minúte po obliehaní pokutového územia pálil bombou z druhej vlny volejom Piaček iba do žrde. Desať minút pred koncom pálili vysoko nad bránu skúsení hráči. Papaj na prešovskej a Barčík na žilinskej strane. V 88. minúte pálil po odrazenej lopte tesne vedľa Piaček. Vyrovnať teda nedokázal ani on. V závere sa tlak šošonov ešte miestami mihal, ale obrana koňarov odolala. Preto si Bubenkovci zaknihovali najdôležitejšie víťazstvo z posledných piatich sezón. V záverečnom dueli doma proti Trnave im bude na záchranu stačiť jeden bod.

„Je to pre nás cenné víťazstvo. V zápase bolo vidieť, že domáci sú v pohode. V prvom polčase nás prehrávali. Zle sme organizovali obranu. Brankár Diviš mal športové šťastie, ktoré nás zachránilo od toho, aby sa domáci dostali do vedenia. Som rád, že sme sa dočkali gólu. Hráči hrajú posledné zápasy pod veľkým tlakom. Je to viac o fyzickom nasadení a bojovnosti,“ povedal po zápase tréner Jozef Bubenko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM