Ľubomír Hudačko Iné športy

Prepojenie sídlisk s mestom cyklochodníkmi: Je ich stále málo, aké trasy sa chystajú?

Prepojenie niektorých sídlisk cyklistickým chodníkom s centrom mesta stále chýba. Prešov má množstvo aktivít na podporu cykloturistiky a veľký potenciál pre turistov na bicykli, ale problémom je nedostatočné spojenie mestských cyklotrás s diaľkovými trasami.

Ilustračný obrázok k článku Prepojenie sídlisk s mestom cyklochodníkmi: Je ich stále málo, aké trasy sa chystajú?
Zdroj: TASR

„Hustota áut na cestách II. a III. triedy je pomerne nižšia, takže ľudia si stále ešte môžu vychutnať jazdu aj po normálnych cestách určených pre automobily tak, aby sa tam nestretli až tak často s automobilovou dopravou. Infraštruktúra, samozrejme, chýba. Sú naozaj miesta, kde sa bicyklom ťažko prebojujete, aby nedošlo k ohrozeniu. Keď sa bavíme o cykloturistike, týka sa to najmä toho, ako sa bezpečne dostať z mesta Prešov do ostatných odľahlejších subregiónov,“ konštatovala koordinátorka miestnych aktivít projektu Central MeetBike Apolónia Sejková.

Chodníky budú

Podľa nej v Prešove chýba aj prepojenie niektorých sídlisk, napríklad Sekčova, s centrom mesta. Momentálne sa pracuje na predĺžení chodníka zo Sekčova na Šváby, prepojenie by sa malo začať stavať už čoskoro. V štádiu predprípravy je cyklochodník od mestskej haly až na Šváby. Pozitívom je podľa Sejkovej cyklochodník okolo Torysy, ako aj jeho prepojenie na Veľký Šariš, no práve tieto miesta sú dnes preplnené.

„Krásnou medzimestskou trasou je napríklad cesta do Hanisky, aj keď kúsok chodníka za mestskou halou ešte chýba. Dá sa odtiaľ dostať až na Borkút, Kyslú vodu a Cemjatu. A na Cemjate je tiež trasa v Školských lesoch. No práve na Cemjatu je teraz zlé prepojenie z mesta. Pre Sekčovčanov je úžasná trasa zo Sekčova cez Teriakovce do pohoria Slanských vrchov,“ uviedla Sejková.

Do práce na bicykli

Za svoje najobľúbenejšie miesto na cykloturistiku označila Slanské vrchy. Problémom je však frekventovaná oblasť Sigord, kde je dnes množstvo stretov s cyklistami, čo by sa podľa Sejkovej nestávalo, keby tam bola dlho omieľaná cykloželeznička. Aj keď cykloturistika sa stáva stále populárnejšia, koordinátorka aktivít projektu Central MeetBike povedala, že Slovensko má ešte čo robiť, aby sa vyrovnalo Holandsku, Nemecku či Taliansku.

Prichádzať s aktivitami na podporu cyklistiky a cykloturistiky je aj cieľom spomínaného projektu. Od pondelka sa začína registrácia do súťaže a kampane Do práce na bicykli, ktorá vyvrcholí v septembri počas Európskeho týždňa mobility. Aj to podľa Sejkovej prispeje k tomu, že v najbližších týždňoch bude v meste Prešov ešte viac cyklistov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM