Správy

Premiér o prácach so sutinami: Sme na sume 1,3 milióna. Primátorke sa to predražené nezdá

Podľa slov premiéra bola v Prešove témou aj kritika zo strany verejnosti. Ide o cenu za demolačné práce a vývoz sutín, primátorke sa nezdá predražená.

Ilustračný obrázok k článku Premiér o prácach so sutinami: Sme na sume 1,3 milióna. Primátorke sa to predražené nezdá
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Na záchranné práce v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici mesto vystavilo objednávku v objeme 1,1 milióna eur. Podľa radnice je predbežná a jej výška sa môže meniť v závislosti od reálne vykonaných prác.

Sú na úrovni 1 380 000 eur

„Česká spoločnosť, samozrejme, poskytla stroj za euro aj vykonala demoláciu do štvrtého poschodia zadarmo, ale samotný prevoz tohto obrovského zariadenia už hradíme a to je takisto obrovská suma, plus oplotenie a tak ďalej.“

„Takže to nie je len táto jedna faktúra, ktorá sa dnes toľko pertraktuje, ale tam sú ďalšie položky nad rámec. Momentálne sme niekde, ak ma pani primátorka dobre informovala, asi na úrovni 1 380 000 eur,“ doplnil Pellegrini.

Mesto Prešov podľa Turčanovej oslovilo sedem veľkých firiem, ktoré pracujú v okolí, majú dostatočnú techniku a mali by mať oprávnenie aj na nakladanie s iným ako nebezpečným odpadom a takisto nákladné vozidlá.

Písomne iba jedna firma

„Mnohé z nich povedali, že môžu dať ponuku, ale až neskôr, alebo že majú plné kapacity a tri-štyri mesiace sa nevedia dostať k zákazke. Písomnú ponuku predložila iba firma Matijka s.r.o.,“ povedala Turčanová.

Podľa jej slov sa im ozývali rôzne subjekty hneď po nešťastnej udalosti.

Zdroj: Facebook

„Nikto, aj keď sme ich požiadali, nedal konkrétnu sumu. Všetci začali diskutovať o tom, že by to vedeli urobiť za iné peniaze až potom, keď bola zverejnená objednávka.“

Nezdá sa jej to predražené

„Možno sme mohli použiť systém elektronického verejného obstarávania (EVO), neviem prečo to niekomu z mojich kolegov nenapadlo, ani nikomu na krízovom štábe, ale všetci zháňali podľa kontaktov, kto si spomenul,“ vysvetlila Turčanová.

„Keď som videla prvý rozpočet, tiež sa mi to zdalo predražené. Ale keď som si to rozdelila na položky, nezdá sa mi to predražené. Možno, keby sme to urobili tak, že by sme vystavili samostatné objednávky, tak by všetci povedali, že je to v poriadku,“ dodala Turčanová s tým, že žiadna z firiem nebola ochotná to urobiť za euro.

Viac informácií si pozrite v priloženom videu v strede článku. Počkajte, kým sa vám načíta.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obrazom: Peter Pellegrini navštívil Prešov, témou bola situácia po výbuchu
6
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM