Správy

PREHĽAD otvorení kúpalísk v Prešove a okolí: Ktoré z nich dostali zelenú na novú sezónu?

Dobrá správa pre milovníkov vody, kúpaliská sú pripravené na letnú sezónu, hygienici im povolili štart. Kde sa môžete osviežiť v týchto horúčavách?

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD otvorení kúpalísk v Prešove a okolí: Ktoré z nich dostali zelenú na novú sezónu?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Pre bežného návštevníka kúpaliska je dôležitá bezpečnosť kúpania, teda aj kvalita vody. Tú pravidelne kontrolujú pracovníci RÚVZ. Redakcii Prešov 24 tieto informácie z RÚVZ sprostredkovala Veronika Fitzeková.

Aj Sabinov a Lipany

„Do 26. týždňa boli odsúhlasené kúpaliská Plaza Beach na Solivare, Letné kúpalisko na Sídlisku III v Prešove, Letné kúpalisko v Sabinove a Letné kúpalisko v Lipanoch. Areály týchto kúpalísk sú upravené a kvalita vody spĺňa požadované kritériá. V štádiu príprav je prírodné kúpalisko Delňa a Aquapark v Lipanoch,“ informuje regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Prešove Jana Mýtniková.

Ako ďalej vysvetlila, „kvalita vody na kúpanie musí spĺňať kritériá Vyhlášky MZ SR č. 308/2012 Z. z. o požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom a na umelom kúpalisku. Za prevádzku a kvalitu vody na kúpalisku je zodpovedný jeho prevádzkovateľ.“

Kúpanie vo voľnej prírode

Z pohľadu kvality vody na kúpanie je najbezpečnejšie navštevovať oficiálne prevádzkované a povolené kúpaliská (okrem kvality vody v nich regionálne úrady verejného zdravotníctva kontrolujú aj dodržiavanie ďalších povinností, ktoré prevádzkovateľom vyplývajú z legislatívy) a prírodné vodné plochy, ktoré regionálne úrady monitorujú.

Správy z Prešova ponúkame tu:

„Voda v prírodnom kúpalisku Delňa je sledovaná od začiatku prevádzky každé dva týždne akreditovaným laboratóriom a vo vode sa sleduje Escherichia coli, črevné enterokoky, cyanobakterie, chlorofil-a. Voda v umelom kúpalisku je sledovaná minimálne jedenkrát mesačne počas prevádzky a vo vode sa sleduje Escherichia coli, črevné enterokoky, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus aureus, kultivovateľné mikroorganizmy pri 36oC, producenty, konzumenty, chemická spotreba kyslíka manganistanom, voľný a viazaný chlór, reakcia vody,“ hovorí regionálna hygienička Jana Mýtniková.

Kedy sa neodporúča

Súčasne dodáva, že „verejnosti neodporúčame kúpanie vo voľnej prírode, pretože kúpajúci sa dostávajú do kontaktu s množstvom mikroorganizmov, ktoré môžu ohroziť ich zdravie. Kúpanie je tam len na vlastné nebezpečenstvo. Orgán verejného zdravotníctva sankcie v takýchto prípadoch nemôže uplatniť.“

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Ochorenie Covid-19 je kvapôčkovou infekciou, ktorá sa šíri kontaktom s nakazenou osobou, alebo kontaktom s kontaminovanými povrchmi.

Bez dôkazov

V súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že nový koronavírus spôsobujúci ochorenie Covid-19 sa môže šíriť vodou na kúpanie.

Rizikom na kúpaliskách nie je teda samotná voda, ale zhromažďovanie ľudí, ktorí navyše v bazéne, z pochopiteľných dôvodov, nenosia rúška.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM