Ľubomír Hudačko Od Vás

Prednášajúci v Prešove o divočine Braniska: S niektorými šelmami sa poznám po mene!

Transformácia výstava, ktorá má upozorniť na fatálne škody v divokom pohorí Branisko. Prvá časť, ktorej autorom je Tomáš Pavlič, je venovaná záchrane, druhá od Nikki Schantal zachytáva kontrasty mora a hôr. V Prešove ju uviedli aj špeciálni hostia a jeden z prednášajúcich vtipkoval o šelmách...

Ilustračný obrázok k článku Prednášajúci v Prešove o divočine Braniska: S niektorými šelmami sa poznám po mene!
Zdroj: Dnes24.sk

Pútavým príhovorom uviedol autorov v študovni Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity kurátor výstavy Šimon Slovinský.

Informovať, čo sa na Branisku stalo

„Výstava Transformácia – zachráňme pohorie Branisko – je zameraná proti kameňolomu, ktorý spoločnosť spustila približne v strede severnej časti pohoria. Primárne má za cieľ informovať ľudí, čo sa na Branisku stalo a o brutálnom zásahu do ekosystému, kde je veľa krajinných útvarov, živočíchov a rastlín,“ vysvetlil Pavlič. Akcia bola podľa neho pilotná, poznamenal a s tým, že výstava poputuje do ďalších miest.

„S Tomášom spolupracujeme niekoľko rokov. Jeho zábery sú unikátne tým, že sú urobené v neštandardných časoch, keď je svetlo také najúžasnejšie. Často sú to panoramatické výhľady, pri ktorých sa človek musí spotiť, aby ich videl,“ opísal fotky riaditeľ Univerzitnej knižnice Peter Haľko.

Anonymná autorka

„Na prvú vernisáž prišla celá trieda a až vtedy jeho spolužiaci zistili, kto s nimi chodí do školy. Za tú vernisáž porozprával možno viac, ako za rok v škole,“ spomenul vtipnú okolnosť. „Tomáš má ďaleko od fanatického ochranára, ale vidieť, že je to prirodzená obrana niečoho, čo máme radi, na čom nám záleží,“ pridal postreh. Podľa P. Haľka blízkosť katastrofy – kameňolomu Branisko – prekvapila.

„Necelých 40 km odtiaľ sa deje niečo, o čom ľudia nemajú páru, pričom vedia o veciach, ktoré sa dejú v celom svete. Čitateľov to oslovilo, donútilo premýšľať. Je to vec, ktorú treba podporovať, inak si myšlienkovo zdravú generáciu nevychováme,“ uzavrel. Fotografka Nikki Schantal vystupuje pod umeleckým menom a na výstavách chce zostať v anonymite.

Pýtali sa jej, načo to fotí

„Niektoré fotky vznikli náhodne a iní ľudia by ich vymazali. Ja som však autor, ktorému sa páči práve to ´iné´. Vystavovať som neplánovala, prišiel však Tomáš a povedal: Fotíme podobné veci, dáme to na výstavu! On bojuje za záchranu prírody, ja som tak článok, ktorý poukazuje na jej krásu. Spájam more a hory, predstavujú pre mňa slobodu a nekonečnosť," vysvetlila okolnosti spolupráce dvoch nadaných ľudí pôvabná umelkyňa.

"Top sú pre mňa temné a tajomné zákutia. Napríklad Štrbské pleso: väčšina ľudí fotí práve pleso, domčeky, proste klasiku. Ja som objavila tmavé miesta, kde bolo malinké jazierko, ktoré tam teraz už nie je, a to som cvakla. Aj tam som sa stretla s odozvou, načo to fotím. Je to však fotka, za ktorou si doteraz stojím,“ dodala.

Šelmy pozná po mene

Nikki až takú kladnú odozvu výstavy nečakala. „Prekvapil ma pán, ktorý pri inštalácii pozrel na najobyčajnejšiu fotku a povedal: V Bardejove by ste boli hviezda. Takže môj osud možno smeruje tam,“ pridala veselú skúsenosť. Na anonymite jej záleží. „Chcela by som vystupovať ako autor, ktorý je prítomný, ale nikto o ňom nevie. Pretože tak sa dozvie aj dobrú kritiku. A tá človeka posunie viac ako chvála,“ objasnila. Bohatstvom Braniska previedol divákov novinár, sprievodca a gitarista Dušan Guman.

„Divočina Braniska mi dáva nádherné zážitky, s niektorými šelmami sa poznáme aj po mene. I počas nahrávania si rád nájdem čas, aby som slávu a krásu Braniska šíril ďalej. Milo ma prekvapuje, koľko očarujúcich dám sa ekologickým témam venuje. Nesedia na Facebooku a nemotajú hlavy chlapcom, ale zaujímajú sa i o svoje okolie. To sú naše skutočné lesné víly,“ zložil s úsmevom poklonu nežnému pokoleniu.

Národopisný rámec dodal podujatiu muzikant Jano Hendrichovský. Krátko pred vernisážou zložil o Branisku a kameňolome sugestívnu skladbu, ktorú na výstave zahral. Špeciálnym hosťom bol Stanislav Valenčin zo Širokého, ktorý odpracoval v malebnom pohorí vyše 40 rokov ako lesník a zhotovil unikátne zábery zveri a tamojšej prírody.

Mohlo by vás zaujímať:

Chystá sa výstava špičkového autora kresleného humoru: Jeho vernisáž si vychutnáme v Prešove!

Text: Dušan Guman

Výstava o Branisku: V Prešove ju uviedli aj špeciálni hostia!
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM