Tlačové správy

Prečo si turisti Albánsko zamilujú

Balkán je nevyčerpateľná studňa skvelých dovolenkových destinácií.

Ilustračný obrázok k článku Prečo si turisti Albánsko zamilujú
Zdroj: TASR

Dovolenka v Bulharsku pre mladých, Grécko pre milovníkov bielych pláží a modrého mora, Chorvátsko pre rodiny s deťmi či Slovinsko pre milovníkov jazier. No a potom sú tu menej preskúmané a turistami vyhľadávané krajiny ako Macedónsko, Čierna Hora a Albánsko. A práve Albánsko je krajina ako stvorená pre ľudí, ktorí sa chcú vyhnúť davom turistov, chcú mať krásne pláže, ale zároveň aj majestátne hory a to všetko za super cenu. Čo by ste mali o tejto krajine vedieť?

Albánsko, krajina divných vládcov

Albánsko doteraz živo spomína na pološialených vládcov, ktorí si s krajinou robili, čo chceli. Jedným z nich je aj Enver Hodža, ktorý dostal štát do medzinárodnej izolácie. Okrem toho, že bol šialený, bol aj paranoidný, pretože v krajine nechal vystavať viac ako 500-tisíc bunkrov, ktoré mali Albánsko chrániť. Ktovie pred čím. Dnes sú niektoré bunkre opustené, z iných sú urobené zaujímavé hotely, penzión, kaviarne či reštaurácie. Aj toto je jedna z vecí, prečo dovolenka v Albánsku láka.

Krásne pláže vs. hory

O Albánsku sa hovorí, že má najkrajšie pláže na jadranskom pobreží, či je to pravda ťažko povedať. No keď ich uvidíte, protestovať rozhodne nebudete. Hoci sa Albánsko len učí „robiť cestovný ruch“, pretože kvôli dlhoročnej izolácii tu turisti nemohli chodiť, služby sa neustále zlepšujú. Jasné, nie je to dokonalé, no tie chybičky Albánci nahrádzajú svojou pohostinnosťou a milým správaním. Na jednej strane máte krásne pláže, ktoré vám pomôžu zbaviť sa nedostatku vitamínov a akné a na strane druhej sú to hory, ktoré vám skôr pripomínajú viac Aljašku ako Balkán.

Krajina kontrastov

Kontrasty sa prejavujú hlavne na vidieku, ktorým sa už len previezť autom je veľký zážitok. Prečo? Pretože tu vidíte chudobné príbytky, rozostavané domy, v ktorých už Albánci bývajú, a potom pred každým druhým domom vidíte stáť Mercedes. V Albánsku to je akýsi sociálny status, Albánci sú ochotní ísť pracovať do Nemecka, tam si všetko odriekať a potom sa vrátiť domov na Mercedese. Každopádne, Albánsko je fascinujúca krajina, navštívte je skôr, ako vás predbehnú davy turistov.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM