Tlačové správy

Prečo sa deti učia ľahšie ako dospelí?

To, čo majú takmer všetky deti spoločné je zvedavosť. Vďaka nej sú schopné sa naučiť to, čo dospelým často trvá dlho. Môže za to schopnosť mozgu. A rodičia vedia pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Prečo sa deti učia ľahšie ako dospelí?
4
Galéria
Zdroj: Logiscool Prešov

Americký expert na vzdelávanie Tony Wagner identifikoval sedem atribútov potrebných pre úspech v 21. storočí. Jedným z nich je zvedavosť a predstavivosť. Albert Einstein povedal: „Nemám žiadny zvláštny talent. Som len vášnivo zvedavý."

Zvedavosť prináša radosť z objavovania a motivuje ľudí hľadať odpovede. Je to životne dôležitý nástroj osobného rozvoja a je úzko prepojený s neuroplasticitou, schopnosťou mozgu prispôsobovať sa.

Detská neuroplasticita, nazývaná kritická plasticita, a zvedavosť napríklad spôsobí, že sa dieťa naučí jazyk svojich rodičov prakticky bez námahy. Malé deti sa môžu naučiť takmer čokoľvek, „sami“: od zvykov, ktoré vidí v rodine, cez obľúbené filmové soundtracky až po lyžovanie. Mozog však takto funguje len obmedzený čas, pretože kritická plasticita v dospievaní zaniká. Je nahradená konkurenčnou plasticitou, čo znamená, že mozog tento spôsob učenia „zapína“ len vtedy, keď sú informácie dôležité pre človeka. Preto je dobré učiť sa v ranom veku.

My v Logiscool veríme, že deti čakajú také výzvy, ktorým sme my čeliť nemuseli – digitálne výzvy 21. storočia. Preto je podľa nás ideálne začať sa na tieto výzvy pripravovať čo najskôr – ideálne v detstve, keď je detská zvedavosť najaktívnejšia. Ako vyzerá hľadanie poznania ukazujeme na ukážkových hodinách tu: https://www.logiscool.com/…ov/open-days.

Superschopnosti sa dajú aj naučiť. A programovanie je budúca superschopnosť
Superschopnosti sa dajú aj naučiť. A programovanie je budúca superschopnosť / Zdroj: Logiscool Prešov

Zvedavosť má však aj praktický aspekt: ​​výskumy ukazujú, že nám môže zlepšiť život mnohými spôsobmi. Zvedaví ľudia sú v priemere šťastnejší, pretože učiť sa nové veci ich napĺňa. Zvedavé deti dosahujú v škole lepšie výsledky. Zvedavosť rozvíja empatiu, posilňuje priateľstvá a vzťahy.

A ako pomôcť svojmu dieťaťu rozvíjať jeho zvedavosť?

  1. Ak poznáte odpoveď na otázku, okamžite ju zdieľajte. Aj keď ste unavení a pohodlnejšie by bolo odpovedať na otázky neskôr. Malé deti vnímajú čas inak ako dospelí a nedokážu skutočne pochopiť pojmy „v budúcnosti“ alebo „zajtra“. Ak na ich otázku neodpoviete hneď alebo až keď budete mať náladu, daná téma ich už nemusí zaujímať.
  2. Ak neviete odpoveď, skúste ju nájsť spolu. Vyhľadajte tému online, v knižnici, alebo urobte experiment doma. Strávite spolu veľmi kvalitný čas ale vediete dieťa k samostatnosti.
  3. Vždy odpovedajte primerane veku vášho dieťaťa. Netreba zámerne zjednodušovať odpoveď, predovšetkým však používajte slová, ktorým rozumie.
  4. Pýtajte sa aj vy ich. Premýšľajte o veciach nahlas, aby ste vzbudili zvedavosť svojho dieťaťa. „Ako to že teraz na jeseň sú listy zelené?“ Vaše dieťa sa od vás naučí, že je normálne niečo nevedieť a tiež chcieť zistiť čo nevie a aj samo dieťa začne pokladať zaujímavé a často dôležité orázky.
  5. Pýtajte sa otvorené otázky. Vyhnite sa otázkam áno/nie a pýtajte sa prečo, ako, čo, kde, kedy, kto. Otvorené otázky podnietia deti, aby sa nad témou hlbšie zamysleli. V neposlednom rade rozvíjajú vetnú zásobu.
  6. Nechajte svoje dieťa hrať sa, ako chce. Ak máte mačku, viete, že ju nezaujíma hračka ale krabica. Nechajte svoje dieťa hrať sa rovnakým spôsobom. Hračka, ktorej použitie je na prvý pohľad zrejmé, môže byť vhodná pre oveľa viac typov aktivít, experimentov a stavieb a oveľa lepšie rozvinie zvedavosť.
Začať sa učiť programovať je dobré čo najskôr
Začať sa učiť programovať je dobré čo najskôr / Zdroj: Logiscool Prešov

Naši žiaci vo veku 6–18 rokov môžu zvládnuť všetky oblasti digitálnej gramotnosti v inšpiratívnom prostredí, s mladými lektormi a hravou formou. Naše Kurzy, workshopy a tábory v Logiscool Prešov premieňajú zvedavosť na užitočné vedomosti, ktoré deťom poskytnú zručnosti potrebné pre ďalší život. V tomto digitálnom svete budú sebavedomí a budú mať potenciál byť úspešní. Viac informácií o našich kurzoch, workshopoch a táboroch nájdete na https://www.logiscool.com/…tions/presov.

Učebňa Logiscool Prešov – na Hlavnej 68
Učebňa Logiscool Prešov – na Hlavnej 68 / Zdroj: Logiscool Prešov

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Logiscool Prešov
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM