Ľubomír Hudačko Správy

Praktické informácie pred voľbami: Čo robiť, ak počas nich akurát nebudete doma?

Koľko máme v Prešove zapísaných voličov? A čo robiť, ak nebudete počas volieb doma? Ponúkame praktické informácie, ktoré vás budú zaujímať.

Ilustračný obrázok k článku Praktické informácie pred voľbami: Čo robiť, ak počas nich akurát nebudete doma?
Zdroj: TASR

Ak máte trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v deň konania blížiacich sa parlamentných volieb nebudete môcť voliť v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov sa nachádzate, môžete požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu.

Mimo bydliska

A to tam, kde máte trvalý pobyt. Volieb sa tak budete môcť zúčastniť aj mimo svojho trvalého bydliska. Pripomína to prešovská radnica.

V listinnej forme bolo potrebné podať žiadosť najneskôr 15 pracovných dní pred dňom konania volieb, no osobne sú hlasovacie preukazy vydávané aj naďalej a to aj prostredníctvom splnomocnenej osoby – až do piatku 28. februára 2020.

Pýtali sme sa aj na ďalšie podrobnosti a informácie, napríklad k počtu zapísaných voličov.

Počet aj zahraničie

„Vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2020 bolo v Prešove ku dňu 20.2.2020 zapí­saných 71 098 voličov, z toho doteraz bol 2 203 voličom vydaný hlasovací preukaz," uviedla pre Prešov 24 tlačová referentka Msú v Prešove, Lenka Šitárová.

Ďalej doplnila, že k 19. februáru 2020 eviduje mesto Prešov aj 1177 doručených návratných obálok pre voľbu poštou zo zahraničia. A ako to bolo vo voľbách naposledy pred 4 rokmi?

„Vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2016, bolo v Prešove celkom 71 800 zapísaných voličov. Návratných obálok zo zahraničia bolo doručených 638,“ doplnila Šitárová.

Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára, stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. V ére samostatného Slovenska pôjde o ôsme parlamentné voľby v poradí. Na Slovensku sú viac ako štyri milióny oprávnených voličov.

V obrazoch nájdete aj kandidátov do parlamentných volieb. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

VOĽBY 2020: Kandidáti do parlamentných volieb
70
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM