Ľubomír Hudačko Správy

Práce na stavenisku prešovskej R4: Diaľničiari našli v teréne aj pece z doby bronzovej

Vo výstavbe je už aj prístupová cesta k portálu tunela Okruhliak. Po nej sa dostanú ťažké mechanizmy, aby po terénnych úpravách mohli začať práce na razení.

Ilustračný obrázok k článku Práce na stavenisku prešovskej R4: Diaľničiari našli v teréne aj pece z doby bronzovej
Zdroj: Facebook.com/Národná diaľničná spoločnosť

Práce na stavenisku prešovskej R4 sa rozbehli. Medzi prvými činnosťami, ktoré sa realizujú na stavbe R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa s tunelom Okruhliak, sú pyrotechnický a archeologický prieskum, odstraňovanie kríkov a drevín a sondáže káblových a potrubných vedení pre plynulý začiatok prekládok inžinierskych sietí. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) o tom informuje na sociálnej sieti.

Tieto práce sú vykonávané aj v aktuálnom čase, avšak vždy v závislosti od poveternostných podmienok.

Pec z doby bronzovej

„Vo výstavbe je už aj prístupová cesta k portálu tunela Okruhliak, po ktorej sa dostanú ťažké mechanizmy, aby po terénnych úpravách mohli začať práce na jeho razení. Počas prvotných archeologických prác bolo objavených niekoľko lokalít s nálezmi predmetov z mladšej doby kamennej až vrcholného stredoveku, dokonca sme objavili pece z doby bronzovej,“ pripomenuli diaľničiari.

V rámci pyrotechnického prieskumu sme skontrolovali 916 118 metrov štvorcových plochy a medzi nálezy sa zaradili aj delostrelecké granáty mínometné.

Zdroj: Ministerstvo školstva SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM