Správy

Pozrite si FOTO: Jeden z najpôsobivejších vtákov sveta premiérovo v Prešove!

Žeriav popolavý sa premiérovo ocitol v Prešove! Prešovskí štátni ochranári zaznamenali unikátny, hoci krátkodobý prírastok – vo voliére im pribudlo mláďa majestátneho vtáka Žeriava popolavého. Radí sa medzi najpôvabnejšie vtáky na svete. Pozrite si ho v plnej kráse!

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si FOTO: Jeden z najpôsobivejších vtákov sveta premiérovo v Prešove!
Zdroj: Dnes24.sk

Žeriavy si na hniezdenie vyberajú močiare a lesy s trsťou na severe a severovýchode Európy, ako aj na Sibíri. „O potvrdenom hniezdení u nás neviem, skôr ich vídame pri jarnom sťahovaní, keď sú známe trúbkovitým hlasom a preletom v typických a veľkých formáciách,“ vysvetlil zoológ Štátnej ochrany Roman Trojčák. Zvláštnosťou vysokého vtáka je tiež fakt, že rodičia svoje mláďatá nekŕmia, ale hneď po vyliahnutí sa učia hľadať si potravu spolu so svojimi pestúnmi.

Najprv tma, potom náraz, napokon polícia

Mohutné vtáky tiahnu zo severu na Balkán a Apeninský polostrov. Jesenný ťah je nápadný menej a žeriavy počas neho využívajú tmu. Toto sa pravdepodobne stalo osudným mláďaťu, ktorému starostliví ľudia museli pomáhať zo stromu. „Žeriav bol nájdený cez víkend vo Svidníku, a to v noci. Odchytila ho mestská polícia. My sme preňho boli v pondelok. Teraz je u nás vo voliére. Nemá vážnejšie poranenia a bude pravdepodobne vypustený pri rybníku pri obci Perín, kde už je zopár bocianov, ktoré neodleteli, takže bude mať spoločnosť,“ doplnil R. Trojčák.

Text a foto: Dušan Guman

Žeriav popolavý
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM