Ľubomír Hudačko Rôzne

Pozoruhodný projekt, ktorý zláka nejedného z nás: Mestská oáza sa dočká atraktívneho oživenia!

Neziskovka Urbanika prišla so zaujímavým nápadom. V Prešove plánujú oživiť mestskú oázu, ktorú vlani otvorili, hlavná myšlienka spočíva v dokončení a sfunkčnení oázy ako parčíku kultúry a oddychu. Tešiť sa teda po dokončení môžeme oddych v tejto zóne v podobe koncertov umelcov či na farmárske trhy.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný projekt, ktorý zláka nejedného z nás: Mestská oáza sa dočká atraktívneho oživenia!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci celoslovenského projektu Zelená oáza, ktorú vyhlásila Nadácia Ekopolis, medzi 19. slovenskými projektmi, uspela aj realizácia dokončenia mestskej oázy ako „parčíku kultúry a oddychu“ na Okružnej ulici v Prešove.

„Program Zelené oázy má dva hlavné rovnocenné ciele. Jedným z nich je samotná realizácia zelených projektov, druhým podpora spolupráce občanov, organizácií a samosprávy na lokálnej úrovni. Najlepšie projekty sa darí realizovať tam, kde ľudia vedia nájsť spoločnú reč a vytvorené dielo je výsledkom skutočnej spolupráce všetkých, ktorí prejavili záujem. Nemenej dôležité je aj to, že projekty vytvorené na princípe širokej spolupráce potom môžu – najmä vďaka následnej starostlivosti – oveľa dlhšie slúžiť verejnosti,“ povedal Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Parčík kultúry a oddychu

Hlavná myšlienka prešovského projektu spočíva v dokončení a v sfunkčnení časti mestskej oázy ako „parčíku kultúry a oddychu“ na Okružnej ulici v Prešove formou realizácie troch verejných workshopov pre verejnosť a spolupracujúce komunity.

Súčasťou drevárskeho workshopu bude realizácia oblúkovej zelenej steny z paliet, v ktorej budú pestované stálozelené viacročné popínavé rastliny a jednoročné byliny a ktorá zároveň architektonicky dotvorí okolie oázy pod lávkou a vytvorí zázemie pre vstup do skladu. Taktiež aj realizácia kompostoviska pre uskladňovanie zeleného odpadu z oázy, realizácia pochôdznej terasky pod lávkou ako provizórneho pódia pre verejné kultúrne akcie v oáze a realizácia nádrže na zachytávanie dažďovej vody na zavlažovanie oázy z lávky pre peších.

Trávenie času v zrevitalizovanom priestore

Okrem toho, súčasťou kamenárskeho workshopu bude inštalácia chodníka šľapákov z prírodného kameňa, násypové podložia, osadenia kameňov a súčasťou záhradného bylinkárskeho workshopu bude rozšírenie terasovej záhradky o bylinkovú časť a výsadba bylinkových záhonov a stálozelených popínavých rastlín do zelenej steny z paliet. Súčasťou tiež bude osadenie informačných panelov o účinkoch bylín a bylinkovej záhradke.

Prínos projektu po jeho dokončení bude jednoznačne v tom, že návštevníci a obyvatelia Prešova dostanú plnohodnotný revitalizovaný verejný priestor, kde budú môcť tráviť voľný čas, či len tak si odpočinúť, alebo dôjsť sa zabaviť na pripravené/pri­pravované kultúrne aktivity ako sú pracovné workshopy v rámci tohto projektu, farmárske trhy, čítačky autorov, koncerty umelcov, divadelné predstavenia či umelecké inštalácie.

Urbanika n.o. získala v roku 2013 do správy parcelu o rozlohe cca 850 m2, na ktorej bol zanedbaný trávnatý porast s množstvom náletových rastlín a dlhodobo nemal žiadne využitie. Všetky aktivity, ktoré sa na tomto priestore odohrávajú smerujú k celkovej revitalizácii priestoru nie len jeho fyzickej podoby ale aj kultúrneho využitia.

Projekt za minimálne peniaze

Nadácia Ekopolis prispela na prešovský projekt sumou 3500 eur, z vlastných zdrojov potom združenie doloží ešte 1400 eur. Začiatok projektu je stanovený na 01.05.2015 a predpokladané ukončenie 30.9.2015.

Vďaka projektovému partnerstvu s Prešovskou univerzitou účastníkov workshopov budú tvoriť aj študenti ekológie približne 15 študentov, ktorí sa budú podieľať tiež na následnej údržbe záhradky a zelenej steny v rámci odborného predmetu agroekológia. V rámci Univerzity tretieho veku a predmetu záhradkárstvo budú seniori tvoriť významnú skupinu účastníkov workshopov, ale hlavne v rámci predmetu budú praktickým spôsobom precvičovať získané zručnosti pri údržbe našej záhradky.

Čítajte tiež:

V Prešove otvorili mestskú oázu: Pozrite si lákavú novinku v meste v obrazoch

Foto: Urbanika, n.o.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM