Ľubomír Hudačko Správy

Pozoruhodné gastroprvenstvo pre Prešov: Žiaci majú šalátové pulty!

V aktuálnom školskom roku sa môže Prešov pýšiť ďalším prvenstvom. Tentoraz ide o projekt podporujúci zdravé stravovanie prostredníctvom zavedenia šalátových pultov. Znamená to, že aj najmenší v škôlke si naberajú šaláty sami. Zvykajú si však aj starší.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodné gastroprvenstvo pre Prešov: Žiaci majú šalátové pulty!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci akcie sa Prešov, konkrétne MŠ F. Kráľa a ZŠ Prostějovská ako prvé na Slovensku zapojili do projektu tohto typu.

Osvojenie si zdravých stravovacích návykov v detskom veku sa považuje za jednu z najúčinnejších foriem prevencie nutrične podmienených chorôb, na formovaní ktorých sa v značnej miere podieľajú aj zariadenia školského stravovania.

Iba pozitívne ohlasy

Mesto Prešov preto pravidelne venuje svoju pozornosť zdravej výžive detí a žiakov škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, čoho dôkazom sú aj tohtoročné investície do obnovy gastrotechniky v zariadeniach školského stravovania. Na v začiatku nesmelý pokus Šalátová pulty v školskom stravovaní prichádzajú iba pozitívne ohlasy tak zo strany školákov, ako aj dospelých.

„Zmyslom tohto projektu je ponúknuť deťom a žiakom viac čerstvej zeleniny a ovocia v podobe šalátov, kde žiaci majú možnoť výberu z troch druhov,“ uviedla Mária Tejiščáková z oddelenia školstva MsÚ v Prešove. Ako ďalej dodala, mesto zabezpečilo kvalitné šalátové pulty, z ktorých si žiaci môžu šaláty naberať sami, bez obmedzenia množstva.

Zvykajú si všetci

„Po dvoch týždňoch od zavedenia možno konštatovať, že sa tento spôsob konzumácie šalátov veľmi pekne osvedčil, škôlkari si zvykajú postupne, žiaci prvého stupňa o čosi rýchlejšie a žiaci druhého stupňa pristupovali od prvého dňa k pultu ako k úplne samozrejmej veci,“ opísala prvotnú reflexiu Tejiščáková.

Degustátorom šalátov bol aj primátor Pavel Hagyari, ktorý dúfa, že sa podarí projekt následne aplikovať do všetkých škôl. Získané poznaky z novátorského projektu v oblasti zdravej výživy školopovinných detí budú poskytnuté Ministerstvu školstva SR a prezentované na októbrovej celoštátnej konferencii o školskom stravovaní v Banskej Bystrici. Tu však starostlivosť o zdravie a detí žiakov nekončí.

Oddelenie školstva v Prešove preto v uplynulých dňoch zabezpečilo aj kvalitné vzdelávanie pre personál na tému práca s konvektomatom a praktické ukážky prípravy jedál v ňom, ktoré prišli podporiť aj riaditeľka Sekcie strategického rozvoja Ivana Iliašová a poverený vedúci oddelenie školstva František Macko. Špičkový kuchár predviedol priamo pred účastníkmi seminára prípravu rôznych druhov jedál v konvektomate, počnúc všetkými druhmi mias, rýb, príloh, múčnych jedál, kysnutých ciesť až po zákusok.

foto: fb

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM