Ľubomír Hudačko Správy

Pozor na ZMENU: Dve volebné miestnosti v Prešove sú v iných objektoch, ako naposledy

V Prešove bude v sobotu 30. septembra pripravených 66 volebných okrskov, pričom pre každý utvorený volebný okrsok bude určená samostatná volebná miestnosť.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na ZMENU: Dve volebné miestnosti v Prešove sú v iných objektoch, ako naposledy
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Už dnes si občania Slovenska volia poslankyne a poslancov, ktorí ich budú zastupovať v Národnej rade Slovenskej republiky. Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 do 22.00 h.

V Prešove bude v sobotu 30. septembra pripravených 66 volebných okrskov, pričom pre každý utvorený volebný okrsok bude určená samostatná volebná miestnosť.

Náhradné objekty

Oproti predchádzajúcemu referendu 2023 a spojeným voľbám do orgánov územnej samosprávy 2022 sú zachované tie isté volebné okrsky a volebné miestnosti s výnimkou 2 volebných miestností.

„A to na SPŠ strojníckej na Duklianskej ul. č. 1, ktoré sú v dôsledku rekonštrukcie tejto školy pre tieto voľby určené v náhradných objektoch – volebný okrsok č. 27 na Katolíckej spojenej škole sv. Mikuláša na Duklianskej ul. č. 16 a volebný okrsok č. 28 na Spojenej škole Pavla Sabadoša internátnej na Duklianskej ul. č. 2,“ vysvetľuje tlačová referentka Msú v Prešove Lenka Šitárová s tým, že je dôležité, aby si voliči z týchto volebných okrskov skontrolovali, ktorá je ich volebná miestnosť.

  • Volič si v osobitnom priestore určenom na úpravu hlasovacích lístkov vyberie jeden hlasovací lístok toho kandidujúceho subjektu, ktorému sa rozhodol odovzdať svoj hlas.
  • Tento hlasovací lístok môže bez ďalšej úpravy vložiť do obálky alebo na vybranom hlasovacom lístku môže volič zakrúžkovaním poradového čísla kandidáta vyznačiť, ktorému kandidátovi dáva prednosť. Volič môže zakrúžkovať poradové číslo najviac štyroch kandidátov.
  • Volič je povinný odložiť nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.
  • Okrsková volebná komisia vyhotovuje zápisnicu o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku výlučne v elektronickej forme prostredníctvom aplikácie Integrovaného volebného informačného systému Štatistického úradu Slovenskej republiky a po jej podpísaní ju odosiela elektronickou formou Okresnej volebnej komisii v Prešove.
  • Hlavnými výhodami tejto formy spracovania výsledkov hlasovania je zrýchlenie spracovania a možnosť skoršieho ukončenia činnosti v okrskovej volebnej komisii. Dôležitou výhodou je aj to, že elektronický formulár má zabudované automatické kontroly, t. z., že hlási logické a súčtové chyby.
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM