Peter Handzuš Krimi

Pozor na zlodejov! 5 rád, ako predísť vykradnutiu auta...

Nie je to nič neobvyklé. Na zadnom sedadle auta je čierny kožený kufrík. Zlodej rozbije sklo na zadných dverách a stačí iba okamih, kým vezme svoju korisť a uniká s ňou preč. Na aute síce hučí a bliká alarm, to však nezabránilo odcudzeniu vecí z auta

Podobných prípadov polícia v Prešovskom kraji zaznamenala v poslednom období niekoľko. Stačí však málo a takýmto krádežiam sa dá ľahko predísť. Nie je to nič nové a v podstate pre každého známe. Zlodej konajúci impulzívne najskôr vec ukradne a až potom uvažuje o jej hodnote. Zaujať ho môže i poloprázdna igelitová taška na sedadle vášho auta, nieto ešte kabelka či kožený kufrík.

„Aj keď opúšťate vozidlo len na malú chvíľu, vezmite si svoje cennosti so sebou. Ak si ich so sebou neberiete, uložte ich aspoň do batožinového priestoru, nech zbytočne nepriťahujú zvedavé oči ľudí,“ informoval krajský policajný hovorca Daniel Džobanik.

[size=15][color=#cc0000]­Pár dobrých rád[/color][/size]

V aute by ste si nemali odkladať ani technický preukaz či iné doklady. Je na nich množstvo údajov, ktoré sa v nesprávnych rukách dajú ľahko zneužiť. Lákadlom pre zlodeja je i autorádio. Ak ho máte vo svojom aute s odnímateľným panelom, využite túto možnosť a pri odchode si vezmite panel so sebou. Neskrývajte ho v aute. Takáto hra sa vám nemusí vyplatiť, zlodej má totiž talent na vyhľadávanie skrýš.

Nikdy neparkujte auto na opustenom mieste. Využite platené a strážené parkoviská. Prílišná šetrnosť sa nevypláca. Cena parkovného je predsa niekoľkonásobne nižšia ako cena vašich vecí. Myslieť by ste mali i na ochranu kolies automobilu bezpečnostnými maticami. Na ich odmontovanie je potrebné použiť špeciálny kľúč, čo môže zlodeja odradiť.

I keď po opustení vozidla v ňom nenecháte žiadne cennosti, nemali by ste zabudnúť uzamknúť všetky dvere. Okná by mali byť vytiahnuté smerom hore a uzatvorené strešné okno. Zvukový alarm síce samotnej krádeži nezabráni, môže vás však upozorniť na nedovolenú manipuláciu s vaším automobilom.

Ak predsa len nájdete svoje auto násilne otvorené, nesadajte doň a nezisťujte, čo Vám zmizlo! Môžete tak zničiť stopy, ktoré páchateľ zanechal a vy sa môžete s najväčšou pravdepodobnosťou so svojimi zmiznutými vecami rozlúčiť! Ihneď kontaktujte políciu na bezplatnom čísle 158.

Prešov24 Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM