Aktualizované Správy

Potešujúca NOVINKA k futbalovému štadiónu v Prešove: Pred letom sa môže začať stavať!

Doba výstavby štadióna je 18 mesiacov, podľa primátorky Andrey Turčanovej by mal byť skolaudovaný najneskôr do konca roka 2022.

Zdroj: TASR/Roman Hanc

Výstavba Futbal Tatran Arény (FTA) v meste Prešov by mala byť ukončená v roku 2022. Od začiatku stavebných prác delí zhotoviteľa len rozhodnutie Protimonopolného úradu (PMÚ) SR. Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu zazneli na brífingu v priestoroch Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

19,88 milióna eur

K 31. marcu bola podpísaná zmluva s firmou, ktorá má záujem štadión vybudovať. Prešovský samosprávny kraj a mesto Prešov vyčlenilo na výstavbu Futbal Tatran arény po 7,2 milióna eur. Slovenský futbalový zväz podporil projekt dotáciou vo výške 2,4 milióna eur, ktorú má budúci rok obdržať zo štátneho rozpočtu.

Celá výstavba štadióna by tak mala stáť 16,57 milióna eur bez DPH, čo je 19,88 milióna eur s DPH.

Tieto dobré správy najmä pre futbalistov, ale aj fanúšikov zazneli na stredajšej tlačovej konferencii, na ktorej sa okrem primátorky mesta Andrey Turčanovej (KDH) a predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského (KDH) zúčastnil aj prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik.

„Dnešný deň je signál, že sa blížime k záveru, čo bude s výstavbou štadióna. Zmluva je podpísaná, posledný krok, ktorý nás delí od odovzdania staveniska je stanovisko Protimonopolného úradu SR,“ povedala k téme na tlačovej konferencii primátorka Andrea Turčanová.

Šetrenie úradu sa týka mimoriadnej štátnej pomoci v súvislosti so spoločnosťou Futbal Tatran Aréna, s. r. o., ktorú s cieľom výstavby futbalového štadióna založilo krajské mesto spolu s PSK.

Do konca roka 2022

Ako primátorka pokračovala, verí, že hneď po jeho doručení bude môcť byť odovzdaná stavba a reálne sa uskutoční poklopanie základného kameňa. „A najneskôr do konca roka 2022 by sme mali mať skolaudovaný tento futbalový štadión,“ doplnila.

„Po vydaní súhlasu protimonopolného úradu môžeme začať stavať, reálne pred letom. A keď ukončíme odvolacie konanie, stavba sa môže rozbehnúť naplno. Doba výstavby je 18 mesiacov,“ povedal podľa TASR Rastislav Mochnacký, konateľ spoločnosti Futbal Tatran Aréna Prešov.

Tlak na dodávateľa

Podľa jeho ďalších slov je systém financovania nastavený tak, že dodávateľ dostane prvú polovicu po postavení a druhú v 36 rovnomenných splátkach. „Myslím, že tam je veľký tlak na dodávateľa, aby doba výstavba bola čo najkratšia,“ doplnil.

Posun v projekte uvítal aj prezident SFZ Ján Kováčik. „Je nesmierne dôležité, aby tretie najväčšie mesto na Slovensku malo dôstojný štadión,“ povedal s tým, že SFZ pre účely naplnenia svojho prísľubu prispieť na výstavbu FTA predĺži platnosť zmluvy o poskytnutí dotácie na obdobie do konca roka 2022.

Nový štadión s kapacitou 6 500 divákov, zaradený do tretej kategórie štadiónov UEFA, bude mať dizajnovo unikátnu hlavnú tribúnu štadióna, ktorá bude jedinečná svojím architektonickým prevedením.

Investičné náklady na jeho výstavbu predstavujú sumu viac ako 7,2 milióna eur. Rovnakou sumou ako PSK financuje výstavbu FTA aj mesto Prešov. SFZ podporil projekt dotáciou vo výške 2,4 milióna eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM