Rôzne

Potešia nielen pamätníkov: RETROzábery z Prešova, ktoré určite zaujmú vaše oči

V Prešove sa kedysi konali motocyklové preteky. Vo fotogalérii si zaspomínajú najmä pamätníci, poteší však aj pohľad na niekdajšie parkúrové preteky.

Ilustračný obrázok k článku Potešia nielen pamätníkov: RETROzábery z Prešova, ktoré určite zaujmú vaše oči
3
Galéria
Zdroj: Vladimír Sabal

Pamätníci si teraz prídu na svoje. Možno viete, možno nie, v Prešove sa kedysi konali zaujímavé motocyklové preteky. A práve o nich nám pre náš portál viac prezradil fotograf Vladimír Sabal.

„Pamätám si trasu vtedajších pretekov. V začiatkoch sa išlo cez centrum mesta od Bosákovej banky smerom na juh až po Grešovu ulicu, potom nahor cez Grešovu ulicu po križovatku a trasa pokračovala cez Vajanského po ďalšiu križovatku za budovou bývalého ONV a zabočením znova k Bosákovej banke na hlavnej križovatke,“ zaspomínal si.

Okrem toho sa konalo aj podujatie pod návzom Memoriam Šalata. Išlo o pretek už v inej trase a vo fotogalérii si môžete pozrieť snímky práve z tohto podujatia. „Trasia viedla od Bosákovej banky po Levočskú ulicu, ďalej pozdĺž železničnej trate smerom na juh – Urbánkova ulica, Zápotockého, Štefánikova, okolo teraz zbúraného obchodného domu, cez Grešovu, Vajanského a znovu na Levočskú. Bolo to v roku 1975, ako posledný mestský okruh. Neskôr sa preteky uskutočňovali na terajšej diaľnici na úrovni križovatky smerom na Záborské,“ pokračoval Sabal.

Fotograf si spomenul aj na prešovského pretekára, ktorého všetci poznali pod menom Bugi. Zaujímavé je, čím bol známy. „Bol známy najmä tým, že preteky pravidelne skončil na poslednom mieste. Absolvoval každý ročník, ale vždy bol posledný,“ pridal úsmevnú spomienku na záver Sabal.

V spomínanej galérii si však môžete pozrieť aj foto z roku 1977, ktoré zachytilo parkúrové preteky, ktoré sa konali v Jazdeckom areáli Štefana Brendzu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Prinášame archívne FOTKY z Prešova: Zachytili motocyklové aj parkúrové preteky
3
Galéria
Zdroj: Vladimír Sabal
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM