Milan Jusko Kultúra

Posledná premiéra divadla: Hercov stála aj spánok

Divadelníci ukončili sezónu komediálnym trilerom. Hra diváka šokuje neuveriteľnými zápletkami a drží diváka v napätí do poslednej chvíle. Pri príprave inscenácie sa stretli režisér Jakub Nvota a dramaturg a hudobník Kamil Žiška.

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove uvedlo v piatok poslednú premiéru tejto sezóny, komediálny triler Smrtiaca pasca od amerického spisovateľa a dramatika Iru Marvina Levina.

[blockquote]Dej príbehu sa začína odohrávať, keď dramatickému autorovi Sidney Bruhlovi, príde poštou vynikajúca hra, ktorú napísal jeho mladý študent. Keďže sám nič už roky nenapísal, žije na dlh a tým všetkým trpí jeho sebavedomie, začne žiarliť. Dostane nápad, že by mohol tohto mladíka zabiť a jeho dielo si prisvojiť. Kto sa však dostane do smrtiacej pasce, to sa divák dozvie až na konci príbehu.[/bloc­kquote] „Prvé dejstvo má všetky znaky anglickej detektívky s pomalým úvodom do deja, s pomalým vývojom napätia a gradáciou. Nie je to akčná záležitosť, ale pomaly prichádza ten pocit, že sa čosi stane,“ povedal režisér divadelnej hry Jakub Nvota.

Dodal, že druhá časť tejto hry komentuje a vytvára pozorovania, pretože ten autor sa rozhodol napísať to, čo sa v tej prvej časti stalo, ale zároveň tým posúva dej. „Bola to ťažká robota, množstvo textu, dlhé skúšky. Ako to vyznie, tak to už nechám na divákov. Keď sa im to bude páčiť, bude to pre nás odmena za tú drinu,“ povedal dnes po verejnej generálke predstaviteľ hlavného hrdinu Jozef Stražan.

[blockquote]Man­želku spisovateľa si v predstavení zahrala Kveta Stražanová. Tá rovnako konštatovala, že skúšanie tejto hry bolo nesmierne ťažké. „K nám chodil Maťo Lacko, spolu sme to skúšali, žili sme tým naozaj celý čas. Spali sme niekoľko hodín a znovu príprava. Želám tejto hre, aby sa divákom páčila, sú v nej situácie, na ktorých sa dá zasmiať, ale aj prekvapivé momenty,“ povedala Stražanová.[/bloc­kquote] Okrem manželov Stražanovcov si v inscenácii zahrajú Matej Lacko, Ľudmila Dutková a Peter Lejko. Riaditeľ DJZ Ján Hanzo uviedol, že v týchto dňoch už začali skúšať nový úvodný titul budúcej sezóny muzikál Pokrvní bratia.

**Čo ešte trápi a kedy pochopil hru hlavný hrdina? Pozrite si vo videoklipe. **

presov24/tasr video: Milan Jusko

Posledná premiéra divadla: Hercov stála aj spánok
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM