Ľubomír Hudačko Samospráva

Poslanci vyvodili zodpovednosť za prešľapy radnice: Primátorovi okresali plat na minimum!

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove znížili plat primátora Pavla Haygariho na tri mesiace na zákonné minimum, čo je 2568 eur. Urobili tak potom, čo prerokovali informáciu o výsledku kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o stave verejných financií a majetku mesta Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci vyvodili zodpovednosť za prešľapy radnice: Primátorovi okresali plat na minimum!
Zdroj: Webnoviny.sk

Schválenie podporila nadpolovičná väčšina

Súčasný plat primátora je 3340 eur. Návrh na zníženie platu predložila poslankyňa Andrea Turčanová a schválilo ho 15 z 22 prítomných poslancov. Poslankyňa zdôraznila, že NKÚ našiel závažné pochybenia a preto bolo podľa nej potrebné vyvodiť dôsledky.

„Keďže za mesto je zodpovedný štatutár mesta, a to nielen vtedy, keď treba mesto reprezentovať, ale štatutár je zodpovedný aj za pochybenie mesta. Preto som dala návrh, aby sme plat zmrazili na tri mesiace na zákonné minimum,“ konštatovala poslankyňa Andrea Turčanová.

Poslanci v súvislosti s kontrolou NKÚ zaviazali primátora, aby predložil na septembrové rokovanie zastupiteľstva detailnejšiu správu o tejto kontrole, pretože dnes mali k dispozícií len protokol.

Viceprimátor sa k situácii nevyjadril

Na pochybenia úradu vyplývajúce z kontroly NKÚ upozornil aj hlavný kontrolór Alexander Ernst. Za najvážnejšie prešľapy považuje veci, ktoré sa týkali porušenia finančnej disciplíny, ale aj porušenia piatich zákonov. „Primátor prijímal napríklad rozpočtové opatrenia, na ktoré nemal oprávnenie. Svojvoľne dával zálohy firmám, takisto pri prijímaní záväzkov sa prijímali také záväzky, ktoré neboli kryté rozpočtom. Bola tiež daná dotácia v rozpore s verejno-obchodnou súťažou,“ dodal Ernst.

Viceprimátor mesta René Pucher sa k správe nechcel vyjadriť, povedal len, že sa ňou budú zaoberať tak, ako to schválili poslanci. Na septembrové zastupiteľstvo predložia stanovisko a podrobnú správu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM