Samospráva

Poslanci schválili vznik spoločnosti Futbal Tatran Aréna: Zrekonštruuje a bude prevádzkovať štadión

Prešovský futbalový štadión zrekonštruuje a bude ho prevádzkovať novozaložená obchodná spoločnosť Futbal Tatran Aréna, s.r.o. Jej vznik schválili v priebehu posledných dní prešovskí mestskí a pred nimi aj krajskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili vznik spoločnosti Futbal Tatran Aréna: Zrekonštruuje a bude prevádzkovať štadión
Zdroj: TASR

Mesto v nej bude mať 51-percentný podiel a Prešovský samosprávny kraj zvyšných 49 percent. Časť pozemkov od 1. FC Tatran Prešov kúpi mesto po 60 eur za meter štvorcový. Prešovskí mestskí poslanci schválili kúpu 9499 metrov štvorcových pozemkov, za ktoré zaplatia takmer 570 000 eur. Založením obchodnej spoločnosti a odkúpením pozemkov potrebných na rekonštrukciu štadióna v termíne do 31. júla splnia tak podmienky Slovenského futbalového zväzu.

Preto by už nič nemalo brániť podpisu zmluvy, v ktorej sa futbalový zväz zaviaže udeliť dotáciu na rekonštrukciu futbalového štadióna v Prešove vo výške 2,4 milióna eur. Dotácia však nebude stačiť. Prestavba štadióna sa preto bude realizovať zo združených prostriedkov. Mesto aj PSK na tento projekt už vyčlenili vo svojich rozpočtoch zhodne po 1,085 milióna eur.

Podľa pôvodnej projektovej dokumentácie nový štadión má stáť na terajšom tréningovom štadióne, ktorého pozemky vlastní mesto a sčasti na starom štadióne na pozemkoch vo vlastníctve futbalového klubu. Kapacita nového štadióna by mala byť 5000 miest.

Na mestskom zastupiteľstve sa v majetkových prevodoch rozhodovalo o dvoch cenových alternatívach za pozemky, ktoré aktuálne vlastní futbalový klub. Jednou bolo 60 eur za meter štvorcový, ktorá sa uvádzala aj v uznesení z apríla, keď poslanci schvaľovali vstup do projektu a jeho spolufinancovanie vrátane odkúpenia pozemkov. Túto cenu však preveruje Národná kriminálna agentúra (NAKA). Z toho dôvodu Mestská rada navrhla model s 25-percentnou cenou znaleckého posudku. Malo ísť o spôsob, akým mesto v roku 2005 pozemky predalo 1. FC Tatran Prešov, ktorý vtedy za pozemky zaplatil 8,30 eura za meter štvorcový.

Hrozilo však, že klub takúto cenu v súčasnosti nebude akceptovať. Podľa cenovej mapy sa pozemky v tejto lokalite v súčasnosti predávajú po 70 eur za meter štvorcový. Preto sa poslanci nakoniec rozhodli pre vyššiu z navrhovaných cien za pozemky. Nová spoločnosť Futbal Tatran Aréna musí dať vypracovať definitívny projektový návrh na štadión, podľa ktorého by sa malo začať s búraním a následne výstavbou nového štadióna na jar budúceho roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM