Zuzana Vajayová Rôzne

Poslanci schválili prestavbu kultúrneho strediska pre potreby MŠ

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili realizáciu prestavby budovy mestského kultúrneho strediska na Haburskej ulici v mestskej časti Nižná Šebastová pre potreby materskej školy (MŠ).

Tá provizórne sídli niekoľko rokov v prenajatých priestoroch na rímskokatolíckej fare. Podmienky sú však nevyhovujúce a navyše zmluva o prenájme sa končí 31. decembra tohto roka. Dlhodobé neriešenie problému podnietilo rodičov k spusteniu petície. V novembri 2010 odovzdali radnici hárky s vyše 800 podpismi a žiadali zachovanie MŠ.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva v stredu (28.9.) prijali poslanci uznesenie, aby sa do návrhu rozpočtu mesta zaradili finančné prostriedky na realizáciu stavby. Tá sa má uskutočniť v dvoch etapách, pričom úhrady by prebehli v roku 2012, respektíve 2013.

Na základe vypracovanej projektovej dokumentácie práce v 1. etape odhadli na takmer 443.000 eur a pre 2. etapu je to vyše 132.500 eur. Na prízemí dvojpodlažnej budovy majú byť triedy, šatne, jedáleň, kuchyňa a zázemie pre MŠ s kapacitou 46 detí.

Niektorí členovia zastupiteľstva opakovane upozorňovali, že škôlky na sídlisku Sekčov majú dostatok kapacít aj pre Nižnú Šebastovú. Napriek tomu, že viacerí poslanci schvaľovali zachovanie MŠ, nepozdávali sa im vysoké náklady na prestavbu.

Podľa viceprimátora Reného Puchera (nezávislý) ide o projektovanú sumu, s ktorou sa pôjde do verejnej súťaže a podľa predpokladov, môže byť konečná cena o 20 – 30 percent nižšia. Navyše peniaze budú investované aj do celkového zhodnotenia objektu a teda aj zníženia jeho energetickej náročnosti, čo by sa muselo urobiť neskôr.

„Už na začiatku, keď sme prijali uznesenie, že sa prerobí Haburská, tak sme hovorili o tom, že to má byť naozaj zmena dispozičného riešenia, aby sme tie deti tam mohli dostať a presťahovať ich do konca kalendárneho roka, aby boli splnené všetky hygienické normy, preto aby škôlka mohla fungovať,“ konštatovala Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd). Žiadala, aby sa schvaľovali len peniaze nevyhnutné na práce potrebné na presťahovanie.

Poslanci navrhli zmenu uznesenia. V konečnom hlasovaní však tesnou väčšinou prešiel pôvodný návrh, ktorý opätovne preniesol poslanec za spomínanú mestskú časť Martin Lipka (nezávislý). Pre médiá uviedol, že zmluva s arcibiskupským úradom o prenájme doterajších priestorov síce končí, ale toto konkrétne rozhodnutie MsZ je signálom na jej dočasné predĺženie.

„Zmluva končí, oni sú ochotní počkať nevyhnutnú dobu, kým sa stavba nezrealizuje do takého štádia, že bude možné tie deti do nej presťahovať,“ konštatoval Lipka. Podľa jeho odhadov by škôlka mohla začať fungovať v nových priestoroch od 1. septembra budúceho roka.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM