Správy

Poslanci rozhodli, zvýšia rozpočet Prešova: Po úprave je to viac ako 124 miliónov eur

Rozpočet mesta Prešov na rok 2024 sa zvýšil o takmer 780-tisíc eur na viac ako 124 miliónov eur. Na zasadnutí o tom rozhodli mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli, zvýšia rozpočet Prešova: Po úprave je to viac ako 124 miliónov eur
Zdroj: TASR/AP

Financie do rozpočtu mesto získalo z predaja nehnuteľnosti na Levočskej ulici a z dane z ubytovania.

Použiť ich chce na výkup pozemkov v budúcom parku na Masarykovej ulici a pre Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Región Šariš.

Financie za predaj budovy na Levočskej ulici malo mesto dostať minulý rok, prišli až teraz. Ide o prostriedky, ktoré sú podľa vedúceho odboru financií Mestského úradu v Prešove Radka Lapoša viazané na nákup pozemkov na ulici Masarykovej.

Nákup pozemkov

„Hovoríme o mestskom parku na ulici Masarykovej. Minulý rok bolo schválené uznesenie na nákup pozemkov od súkromných vlastníkov v celkovej výške viac ako 1,56 milióna eur,“ uviedol Lapoš s tým, že zvyšné prostriedky potrebné na kúpu pozemkov vo výške 800-tisíc eur už schválili v rozpočte na rok 2024.

Výnos z dane na ubytovanie vo výške 13-tisíc eur pôjde Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš. Poslanci na tento účel vyčlenili aj ďalších 40-tisíc eur úpravou rozpočtu medzi výdavkami.

„Mesto Prešov malo mestské informačné centrum, ktoré by malo v krátkej dobe prejsť pod oblastnú OOCR. Vzhľadom na to, že mesto Prešov vyberá aj poplatky za ubytovanie, navyšuje sa príjem, ktorý sa mesto Prešov zaviazalo poukázať práve OOCR na rozvoj a propagáciu mesta a aktivít v meste,“ vysvetlil Lapoš.

Ako pokračoval, tým, že začiatkom roka 2024 bola vysúťažená nižšia cena energií, ako bola predpokladaná, došlo v rozpočte k zníženiu výdavkov na spotrebu elektrickej energie na verejné osvetlenie. Ide o sumu viac ako 643-tsíc eur.

Dočistenie ciest a chodníkov

Časť financií bude podľa Lapoša použitá na zvýšenie prostriedkov na zimnú údržbu miestnych chodníkov.

Do polovice apríla bude realizované dočistenie ciest a chodníkov po zime.

Poslanci vyčlenili sumu viac ako 14-tisíc eur na dokončenie reštaurovania sochy na Námestí Alexandra Duchnoviča. Ďalej 20-tisíc eur schválili pre futbalový klub FC Tatran Prešov na spolufinancovanie projektu v rámci Výzvy pre región PSK.

Technické služby dostali 5-tisíc eur na obnovu hrobov známych osobností a mestská spoločnosť Prešov Real sumu 4-tisíc eur na monitoring nekomerčných projektov.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM