Rôzne Správy

Poplach v Centre sociálnych služieb Vita Vitalis: 175 ľudí je v karanténe

V Centre sociálnych služieb na Volgogradskej ulici v Prešove je v karanténe 112 prijímateľov a 63 zamestnancov.

Ilustračný obrázok k článku Poplach v Centre sociálnych služieb Vita Vitalis: 175 ľudí je v karanténe
Zdroj: TASR

Dôvodom je, že v tomto Centre sociálnych služieb uplynulý týždeň ordinoval lekár a jeho zdravotná sestra, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Potvrdila do hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

COVID-19

Ako povedala, v uvedenom zariadení v týchto chvíľach nemajú potvrdený žiaden pozitívny prípad na COVID-19, či už u prijímateľa alebo zamestnanca.

„V stredu (8. 7.) sme zabezpečili rýchlotesty pre tých prijímateľov a zamestnancov, ktorí boli alebo aj mohli prísť do styku s lekárom a sestrou. Všetky výsledky boli negatívne,“ spresnila.

Počas štvrtka presnejšími PCR testami zatiaľ testovali 63 zamestnancov, ktorí sú toho času v zariadení. Zajtra (v piatok 10. 7.) otestujú všetkých 112 klientov.

Ďalšie testy

„V tejto súvislosti sme reagovali veľmi rýchlo aj preto, že odbery vzoriek vykonávajú priamo zamestnanci, ošetrujúce sestry tohto zariadenia, ktoré sme na tento účel vyškolili,“ uviedla Jeleňová s tým, že prvé výsledky PCR testovania by mali byť známe počas piatka. Stav zamestnancov aj prijímateľov pravidelne monitorujú. Kraj označil situáciu za stabilizovanú a pod kontrolou.

V zariadení okrem testovania sprísnili opatrenia. Prijali karanténny režim s vyčlenenými červenými zónami, zákazom návštev, zvýšenou dezinfekciou či doplnením potrebných osobných ochranných pracovných prostriedkov – najmä respirátorov FFP3.

Odkázaní

Centrum sociálnych služieb na Volgogradskej ulici poskytuje dva druhy sociálnych služieb. Ide o starostlivosť o ľudí so stupňom odkázanosti V. a VI. formou ambulantnou a pobytovou týždennou a celoročnou. V špecializovanom zariadení ide o sociálne služby v celoročnej pobytovej forme pre osoby so stupňom odkázanosti V. a VI. so zdravotným postihnutím, respektíve Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou a demenciou rôzneho typu etiológie.

foto je ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM