Rôzne

Pomôcka pre nepočujúcich v Prešove: Krajské múzeum prezentovalo zaujímavý projekt

Pomocou tabletov alebo mobilných telefónov sa môžu nepočujúci návštevníci Krajského múzea v Prešove dozvedieť viac o jednotlivých expozíciách. O čo ide?

Zdroj: Dnes24.sk

V utorok tam prezentovali projekt, ktorý pomocou QR kódov približuje exponáty.

Vnímať ich jednoduchšie

„Vieme, že medzi nami sú aj ľudia, ktorí majú špeciálne potreby a práve našou novinkou, jednou z foriem debarierizácie je sprístupnenie expozícií aj nepočujúcim návštevníkom a to prostredníctvom QR kódov. Prostredníctvom nich môžu vnímať popisy k jednotlivým expozíciám oveľa jednoduchšie,“ uviedol zástupca riaditeľky múzea Jozef Kušnír.

Novým zistením preňho bolo, že nepočujúci návštevníci nedokážu v plnej miere porozumieť textom, ktoré sú pri jednotlivých exponátoch. „Práve prostredníctvom QR kódov a aplikácie v telefónoch im bude umožnené vnímať exponáty a expozície ako také im zrozumiteľnejším spôsobom. QR kódy do istej miery suplujú službu lektora,“ doplnil Kušnír.

Podľa autora projektu Mareka Kanaša na Slovensku žije približne 200 000 sluchovo postihnutých ľudí, nepočujúcich približne 12 000 a posunkujúcich, ktorí ovládajú slovenský posunkový jazyk je asi 24 000.

Informačná bariéra

Zavedením QR kódov sa inšpirovali v Maďarsku a neskôr na Hrade v Starej Ľubovni. Podľa Kanaša ich v rámci projektu zaviedli najprv v Trnavskom kraji. „Keď som sa vrátil sem na východ, tak som rozmýšľal, že je tu taká informačná bariéra. Keď počujúci prídu do múzea, tak majú sprievodcu, ktorý im všetko zabezpečí. Nepočujúci majú problém, lebo textu nerozumejú. Mladá generácia sa vďaka internetu a množstvu informácií dokáže oveľa rýchlejšie vzdelávať ako staršia,“ povedal Kanaš.

„Videosprievodca nepočujúcim preloží nielen výklad sprievodcu v múzeu, ale napríklad aj výpovede, ktoré sa viažu k jednotlivým expozíciám. Takto sa múzeum otvára širšiemu počtu návštevníkov. Nepočujúcim stačí priložiť tablet ku QR kódu a videosprievodca sa spustí. Môžu použiť aj vlastné telefóny a iné zariadenia, ktoré sú vybavené čítačkou kódu,“ vysvetlil Kanaš. Na Slovensku je podľa neho približne 18 kultúrnych inštitúcií, ktoré používajú systém QR kódov. Projekt podporilo Ministerstvo kultúry a postupne ho chcú rozšíriť do ďalších miest na Slovensku.

Nezabudnite si pozrieť aj fotogalériu zo Skladu soli na Solivare, kde boli na programe Vianoce v múzeu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Vianoce v múzeu na Solivare: Lákavé podujatie sme zachytili na fotkách
16
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM