Kultúra

Pomoc pre Ukrajinu: Vo Veľkom Šariši premietnu film, zbierka pôjde pre partnerské mesto

Vyzbierané dobrovoľné vstupné bude v plnej výške poukázané na oficiálny účet partnerského mesta Veľkého Šariša na Ukrajine, ktorým je Rakoshyno.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc pre Ukrajinu: Vo Veľkom Šariši premietnu film, zbierka pôjde pre partnerské mesto
Zdroj: TASR/AP

Do kina vo Veľkom Šariši prichádza film Vojnový zápisník, vyzbierané vstupné poputuje v plnej výške na pomoc Ukrajincom. Veľký Šariš sa totiž pridáva k celoslovenskej iniciatíve Filmom za Ukrajinu a pozýva ľudí do kina. Cieľom podujatia je podporiť Ukrajincov, ktorí sa ocitli v zovretí vojny. Veľký Šariš sa týmto spôsobom rozhodol adresne pomôcť svojmu partnerskému mestu Rakoshyno. Dnes24.sk o tom informoval Peter Vlkovič, predseda OZ Nový film.

„Všetci Ukrajinci naliehavo potrebujú pomoc. Jeden zo spôsobov ako im podať pomocnú ruku prichádza vo forme podujatia s názvom Filmom za Ukrajinu, ktoré len pred niekoľkými dňami odštartovalo v Kežmarku. Odtiaľ sa prostredníctvom partnerov z Asociácie slovenských filmových klubov rozšírilo už do deviatich miest po celom Slovensku. Spoločnou myšlienku je to, že zástupcovia zapojených filmových klubov a kín darujú vyzbierané vstupné organizáciám pomáhajúcim ľuďom z vojnou zasiahnutej Ukrajiny,“ konkretizoval Vlkovič.

V piatok večer

Do tejto iniciatívy sa zapojí aj kino Šarišpľac vo Veľkom Šariši, v ktorom sa bude už v piatok 11.3.2022 o 19­.00 hod. premietať dokumentárny film Vojnový zápisník.

Vyzbierané dobrovoľné vstupné bude v plnej výške poukázané na oficiálny účet partnerského mesta Veľkého Šariša na Ukrajine, ktorým je Rakoshyno.

„Toto mesto zatiaľ vojna priamo nezasiahla, no neustále sem prichádzajú utečenci z východnejších častí Ukrajiny. Miestni obyvatelia sa zároveň pripravujú na najhorší scenár. Pod dokumentárny film s názvom Vojnový zápisník sa podpísal mladý ukrajinský režiséra Roman Ljubija. Strihový dokument je mozaikou videozáznamov nakrútených ukrajinskými vojakmi. Tí od roku 2014 na svoje mobilné telefóny a kamery zaznamenávali každodenné udalosti počas bojov na východe Ukrajiny,“ vysvetlil ďalej Vlkovič.

Film podľa jeho slov zachytáva zvláštny svet paradoxov, drobných radostí, zvláštneho humoru a utrpenia. Vojnový zápisník je ojedinelým svedectvom o svete nádeje a číhajúcej smrti nakrúteným ľuďmi, ktorí sa ocitli priamo v prvej bojovej línii. Film má 68 minút, ukrajinské znenie so slovenskými titulkami.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM